Misschien weet je het al, misschien ook niet, maar vrijwel alle kant-en-klare producten die je in de kunt supermarkt kopen bevatten suiker.

Vanavond lekker gezond groenten wokken met een woksaus? Lees even de ingrediëntenlijst. Of wat dacht je van een plak ham voor op brood? Grote kans dat er suiker in zit.

14 producten waar veel suiker in zit, al zou je dat niet meteen verwachten:


1. Vleeswaren

vleeswaren suiker verborgen suikers

Ja, ook in vleeswaren zit gewoon suiker. Op het etiket van worsten, droge worst, paté, ham, spek, rosbief, knakworstjes en dergelijke vind je in de supermarkt bijna altijd dextrose.


2. Bewerkt vlees, zoals hamburgers

burgers vlees gehakt verborgen suikers

Je verwacht misschien dat er in een hamburger alleen rundvlees zit, maar niets is minder waar. In de hamburgers van Albert Heijn zitten naast bijvoorbeeld aardappel ook glucosestroop en maltodextrine. Suiker dus.


3. Groenten in pot en blik

pickled-cucumbers augurk in pot blik verborgen suikers

Volgens voedselwaakhond Foodwatch zit er veel te veel suiker in groenten in blikken en potten. Suiker kan aan de groenten toegevoegd worden om ze te conserveren, maar in dit geval gaat het puur om een zoetere smaak. De rode kool die Foodwatch onderzocht, bestond bijvoorbeeld voor 10 procent uit suiker.


4. Soep

soup verborgen suikers suiker

Naast veel suiker zit er ook vaak veel zout in soep uit blik, zak of pakje. Dat terwijl je soep heel simpel zelf kunt maken: lekkerder en gezonder.


5. Brood

bread brood verborgen suikers suiker

Je verwacht misschien suiker in witte bolletjes, maar ook in gezond ogend meergranenbrood zit regelmatig dextrose.


6. Crackers, knäckebröd en toastjes

appetizer toastjes suiker verborgen suikers

Kijk even goed naar het etiket van de crackers, toastjes en knäckebröd dat je koopt. Denk je namelijk gezond volkorenproduct te kopen, dan kan het zomaar zijn dat de bakker suiker heeft toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij AH Volkoren Knäckebröd.


7. Aardappelpuree uit een pakje

aardappelpuree verborgen suikers suiker

We zeiden het al: in vrijwel alle voorverpakte producten zit suiker. Zo ook bij aardappelpuree uit een pakje. Maggi-aardappelpuree voor ovenschotel bestaat bijvoorbeeld voor 83 procent uit aardappel en 7,4 procent uit dextrose. De producent voegt de suiker toe om de puree in de oven een bruin gekleurd korstje te geven. En aangezien suiker bruin wordt als je het verwarmd...


8. Pesto

bears-garlic pesto verborgen suiker suikers

Vraag je een Italiaan wat er in pesto hoort, dan zal hij iets zeggen als: basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie, knoflook en zout. Geen suiker dus. Toch wordt in goedkopere pesto's uit de supermarkt vaak suiker gebruikt als 'opvulmiddel'.


9. Light-producten

peanut-butter pindakaas verborgen suiker light producten suiker

Wanneer de er 'minder vet' op de verpakking van een product staat, is de kans groot dat je er andere ongezonde ingredienten voor terugkrijgt. Zo wordt er vaak extra suiker of zout toegevoegd om het product meer smaak te geven. En voorbeeld daarvan is Calvé pindakaas light: 30 procent minder vet dan de normale variant, maar 60 procent meer suiker.


10. Guacamole

snack guacamole suiker verborgen

Laat je niet misleiden door zinnen als 'volgens authentiek of traditioneel recept'. Zelden is dit het geval. Maak je guacamole doorgaans met véél avocado, tomaat, uit, limoensap, chilipeper en knoflook, in veel supermarktguacamole zit maar een klein beetje avocado. Wat dan wel? Veel suiker.


11. Woksaus

wok woksaus verborgen suikers suiker

Kijk bijvoorbeeld naar de teriyaki-woksaus van Conimex. De eerste drie ingrediënten op het etiket? Suiker, glucosestroop en water.


12. Saladedressing

olive-oil dressing saladedressing

Een salade wordt als iets gezonds gezien, maar vaak voorzien we deze al snel van een lading suiker dankzij dressing uit de supermarkt. Zonde, want met olijfolie, azijn, zout en peper maak je zelf ook heel makkelijk een lekkere dressing.


13. Pastasaus

beef pastasaus verborgen suikers suiker

In een zak pastasaus zit al snel een suikerklontje of zes. Maak dus je pastasaus eenvoudig zelf: koop tomatenpuree (even het etiket checken) en breng deze op smaak met kruiden.


14. Koffiecreamer

coffee koffie creamer suiker verborgen suikers

Menig Nederlander gebruikt het op kantoor: koffiecreamer. Maar helaas bevat koffiecreamer - ofwel melkpoeder - geen grammetje melk. Wat wel? Hoofdzakelijk suiker en kokosvet.

LEES OOK: Dit effect heeft suiker op je lichaam en hersens