Ruim 90 procent van de werknemers die nu thuiswerken wil dat ook na de coronacrisis blijven doen, blijkt volgens vakbond CNV uit onderzoek onder duizend thuiswerkende leden.

Werkgevers vragen echter een op de drie thuiswerkers weer naar kantoor te komen als het thuiswerkadvies vervalt. “Veel werkgevers popelen om hun personeel weer naar kantoor te vragen”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Hij betreurt dat, omdat er volgens hem tal van voordelen aan thuiswerken zijn voor de werkgever. In het onderzoek geeft namelijk bijna driekwart van de thuiswerkende leden aan productiever te zijn, 55 procent heeft een betere werk/privébalans en 90 procent zegt door te werken bij (lichte) coronaklachten. 44 procent zegt gemotiveerder en gezonder te zijn, een op de drie creatiever.

Ruim de helft van de werkgevers heeft echter geen thuiswerkbeleid voor de lange termijn en pakweg een derde van de werknemers is niet tevreden over het huidige thuiswerkbeleid.

"Het is bar en boos gesteld met het thuiswerkbeleid van veel werkgevers: geen lange termijnvisie, vaak geen kostendekkende thuiswerkvergoeding en ook de fysieke en mentale ondersteuning laat sterk te wensen over, blijkt uit dit onderzoek. Deze houding van werkgevers is onverstandig en kapitaalvernietiging, zeker in zo’n krappe arbeidsmarkt", aldus Fortuin.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 26 procent van de thuiswerkers niet thuis beschikt over een arbotechnisch verantwoorde werkplek, zoals een goede bureaustoel en beeldscherm.

28 procent geeft aan dat hun werkgever hen hierin ook niet faciliteert. 17 procent heeft lichamelijke klachten, zoals een zere arm, nek of schouder.

Fortuin: "We roepen werkgevers op om zo snel mogelijk tot een adequaat thuiswerkbeleid te komen, met de juiste fysieke ondersteuning. Gezien het feit dat mensen productiever zijn, doorwerken bij coronaklachten en er vele andere voordelen aan het thuiswerken kleven, verdienen werkgevers deze kosten met gemak terug."

LEES OOK: Startup Workwize richt thuiswerkplekken in voor bedrijven en haalt €1,5 miljoen groeigeld op: ‘We werken zelf ook volledig hybride’