Sommige cacaoliefhebbers zweren erbij, een blokje chocolade uit de koelkast. De kou behoedt de zoete traktatie voor smelten en bovendien wordt de reep lekker fris en knapperig.

Maar de snoepers die zich in dit beeld herkennen, zijn gewaarschuwd: chocolade in de koelkast bewaren is een culinaire doodzonde. Deze waarschuwing komt van niemand minder dan Alain Ducasse, de met drie Michelinsterren bekroonde Franse topchef die net een nieuwe chocolaterie heeft geopend in Londen. Het is alweer de tiende chocoladewinkel van de gastronomische wereldster, die na het openen veertig toprestaurants in zeven landen de restaurantwereld inruilde voor die van chocolade.

“Vermijd de koelkast”, stelt Ducas in gesprek met Business Insider. “Chocolade kan het best bewaard worden op een droge, koele plek bij een temperatuur van 15 en 18 graden Celsius.” De perfecte temperatuur om de chocola te nuttigen ligt iets hoger, op 20 graden. Ducasse is één van de twee chefs wereldwijd die gedurende zijn carrière 21 Michelinsterren heeft bemachtigd, hij weet dus waar hij het over heeft.

Door chocolade in de koelkast te leggen, loop je het risico dat het water in de repen condenseert waardoor de chocola wit kan uitslaan. Dat komt omdat het water op microscopisch niveau reageert met de suiker, die vervolgens kristalliseert.

Heb je net groot ingeslagen en de zoete buit in de koelkast gelegd? Niet getreurd. Die witte aanslag ziet er minder smakelijk uit, maar heeft volgens Damien Couliou, Managing Director van Le Chocolat Alain Ducasse, weinig impact op de smaak.

Let er wel op dat je chocolade niet te lang laat liggen. Ganache kan je het beste binnen twee tot drie weken eten, de kwaliteit van pralinés blijft tot vier weken optimaal en van repen en muffins is het ook na een paar maanden nog heerlijk smullen.

Dus, wil jij je gasten de perfecte lekkernij voorzetten, bewaar je chocolade dan niet in de koelkast maar op een droge, koele plek en serveer het tijdig uit.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: