Melk, puur en wit. Dat zijn de chocoladesoorten die iedereen kent.

Het Zwitserse bedrijf Barry Callebaut heeft dinsdag in Sjanghai een nieuwe smaak gepresenteerd: roze chocolade met een fruitsmaakje.

De nieuwe chocolade heeft de naam ‘ruby’ gekregen, naar de cacaoboon die gebruikt wordt om de chocolade te maken.

Er zijn geen kleur- of smaakstoffen aan de chocolade toegevoegd, zegt de grootste chocolademaker ter wereld. De fruitige smaak en roze kleur zitten van nature in de cacaobonen.

Barry Callebaut sleutelde dertien jaar aan het productieproces in laboratoria in België en Frankrijk. Nu heeft het bedrijf eindelijk de juiste formule te pakken om lekkere roze chocolade te maken.

Het is tachtig jaar geleden dat er voor het laatst een nieuwe chocoladesoort bijkwam. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd witte chocolade uitgevonden door Nestlé.

Barry Callebaut verwacht dat roze chocolade een grote hit zal zijn onder consumenten. Maar die moeten nog wel even geduld hebben: het duurt nog 6 tot 18 maanden voordat de nieuwe soort in de winkels ligt.