De hype rond aandelen die iets te maken hebben met kunstmatige intelligentie heeft de Amerikaanse maker van onder meer grafische kaarten Nvidia geen windeieren gelegd. De datamodellen van AI-software vereisen zeer krachtige hardware om op te kunnen draaien en Nvidia is één van de weinige bedrijven die deze kan leveren.

Het aandeel Nvidia verdubbelde dit jaar al ruimschoots in waarde. En donderdag nabeurs schoot het aandeel 25 procent omhoog ten opzichte van de slotkoers van die dag.

Beleggers reageerden opgetogen op de kwartaalcijfers die Nvidia nabeurs in de VS publiceerde. Het aandeel Nvidia is overigens behoorlijk aan de prijs, want beleggers betalen inmiddels 63 keer de verwachte winst over de komende twaalf maanden, volgens Yahoo Finance.

Sterke vraag naar chips voor datacenters en andere AI-toepassingen

Het bedrijf Nvidia kan de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks bijbenen. Door de grote aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligente (AI) moeten veel datacentra van andere chips worden voorzien, zei topman Jensen Huang van Nvidia woensdag in een toelichting op de financiële resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens Huang heeft de AI-markt een potentïële waarde van een biljoen dollar, ofwel duizend miljard dollar. Nvidia schroeft daarom ook de productie van alle chips voor datacentra op.

De cloudtak, waar die chips onder vallen, zette in het eerste kwartaal van dit jaar14 procent meer om op jaarbasis. Die afdeling is met een omzet van 4,3 miljard dollar met afstand de belangrijkste voor Nvidia. Ook de autotak groeide dankzij de steeds verder toenemende verkoop van elektrische auto's waar meer chips in zitten. Daar werd de omzet meer dan verdubbeld tot 296 miljoen dollar.

Maar daar staat tegenover dat de gamestak ruim een derde minder omzette en de afdeling die chips maakt voor professionele beeldbewerking zelfs de helft minder omzet haalde op jaarbasis. Dat kwam onder meer omdat videokaarten de afgelopen tijd steeds goedkoper werden.

De totale omzet van Nvidia kwam in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 7,2 miljard dollar, een daling van 13 procent op jaarbasis. Maar de nettowinst viel haast een kwart hoger uit op 2 miljard dollar. Deze cijfers waren beter dan analisten hadden verwacht.

LEES OOK: Een influencer op OnlyFans heeft een AI-versie van zichzelf gemaakt om met fans te ‘daten’ voor $1 per minuut. Zo werkt het!