Xpeng, een Chinese startup die elektrische auto’s bouwt, concurreert al met Tesla op zijn thuismarkt, toevallig ook een van Tesla’s belangrijkste markten. Nu wil Xpeng Europa veroveren. Om die verovering een kracht bij te zetten onthulde het onlangs een nieuwe SUV.

Het gaat hier om de nieuwe G9 SUV, de allereerste Xpeng die speciaal ontworpen is om ook buiten China verkocht te worden. Maar dat weerhield de Chinese autofabrikant niet om al eerder voet op de Europese markt te zetten met de voor China ontworpen P7. Deze auto is sinds kort te koop in Noorwegen en moet snel in landen als Nederland en Denemarken verkrijgbaar zijn. Wanneer precies, is echter nog niet duidelijk.

De G9 krijgt de kenmerkende lichtstrip van Xpeng over de neus, die het bedrijf een “robotgezicht” noemt. Het is een opvallende SUV die beslist high-end oogt, althans op basis van de paar foto’s die Xpeng tot nu toe deelde. Het bedrijf onthulde nog geen beeld van het interieur. Wel kunnen we gokken dat deze erg veel gaat lijken op die van de P7, waardoor een groot scherm op het dashboard vrijwel zeker is.

Hoge laadsnelheden mogelijk

Xpeng gaf nog geen details vrij over het vermogen en de actieradius. Wel zegt het bedrijf dat de SUV overweg kan met 800 volt. Dat betekent dat hoge laadsnelheden mogelijk zijn. Iets wat zich volgens Xpeng vertaalt in 200 kilometer bereik laden in vijf minuten. Helaas zijn dit soort laadsnelheden nog niet haalbaar op de gangbare laadpalen (die gaan tot maximaal 350 kW). Daarom is Xpeng van plan om eigen laadpalen met laadsnelheden tot 480 kW op de markt te brengen.

De G9 wordt geleverd met Xpilot 4.0, de geavanceerdste rij-assistentietechnologie van het bedrijf, die zich kan meten met Tesla Autopilot. Daartoe is de G9 uitgerust met lidar-sensoren, die lasers gebruiken om een 3D-kaart van de omgeving van het voertuig te genereren. Lidar wordt algemeen beschouwd als noodzakelijk voor volledige autonomie, maar de technologie wordt vooralsnog voornamelijk gebruikt in autonome prototypes en niet in consumentenvoertuigen. 

De G9 zal vanaf eind 2022 in China te koop zijn, meldden verschillende verkooppunten. In Europa zal hij concurreren met Tesla's Model Y en Model 3, waarvan de laatste een van de bestverkochte elektrische auto's van het continent is geworden. 

LEES OOK: Chinese elektrische voertuigmaker Xpeng wil vliegende auto’s in massaproductie nemen in 2024 – een exemplaar kost minder dan €135.000