• De Chinese fabrikant van elektrische voertuigen Xpeng is van plan om tegen 2024 een vliegende auto in massaproductie te nemen, de X2.
  • HT Aero, een dochteronderneming van Xpeng, ontwikkelt het voertuig.
  • Het bedrijf mikt op een prijs voor de X2 van minder dan 1 miljoen Chinese yuan (135.000 euro).

Xpeng, een Chinese startup voor elektrische voertuigen, introduceerde dit weekend een vliegende auto. Deze wil het bedrijf naar eigen zeggen tegen 2024 in massaproductie nemen.

Dochteronderneming HT Aero ontwikkelt de Xpeng X2. Deze startup haalde vorige week meer dan 500 miljoen dollar op in zijn laatste financieringsronde.

De vliegende auto is bedoeld voor vliegen op relatief lage hoogtes. Hij heeft een stuurwiel voor rijden op de weg en een enkele hendel voor de vliegmodi, aldus TechCrunch.

Volgens een bericht op de website van Xpeng beschikt de X2 over rotoren die kunnen worden weggevouwen wanneer de auto op de weg rijdt. De vliegende auto biedt plaats aan twee personen. Xpeng prijst de X2 vooral aan voor gebruik in stedelijke omgevingen. Het geeft als voorbeeld een reis van luchthaven naar kantoor. Veel verder zal het niet worden, want het voertuig heeft een maximale vliegtijd van 35 minuten.

De aan de Nasdaq genoteerde elektrische voertuigenmaker is van plan om de auto te verkopen tegen een prijs onder de 1 miljoen Chinese yuan (135.000 euro), volgens Techcrunch.

De vliegende auto's, ook wel bekend als luchttaxi's, zijn nog niet commercieel beschikbaar. Dat kan iets te maken hebben met de verwachte kosten van de voertuigen. Kredietmakelaar Pentagon Motor Group berekende in een onderzoek dat het in juli publiceerde dat de eerste vliegende auto's meer dan 635.000 euro zouden gaan kosten.

Vliegende auto's trekken de aandacht van autofabrikanten en investeerders, met reuzen als General Motors, Toyota, en Hyundai die er naar verluidt aan één werken. Maar zelfs als meer bedrijven hun aandacht richten op vliegende auto's, blijven uitdagingen opduiken. Denk bijvoorbeeld aan tekortkomingen van batterijtechnologie en veiligheidsnormen waaraan voldaan moet worden.

Xpeng, een van Tesla's concurrenten in China, bracht eerder dit jaar een elektrische sedan op de markt die Tesla's prijzen met meer dan een derde onderbood. Het Chinese bedrijf boekte dit jaar in China een recordgroei: in de eerste helft van 2021 leverde het meer dan 30.000 voertuigen af, een stijging van 459 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

[activecampaign form=34]

LEES OOK: Bekijk de P5: de nieuwe elektrische auto van het Chinese Xpeng en een mogelijke Tesla-killer