• De Chinese financiële dienstverlener Ant Group wil bijna 35 miljard dollar ophalen met zijn beursgang in Hongkong en Shanghai.
  • Daarmee breekt het bedrijf het record van grootste beursgang ooit dat met ruim 29 miljard dollar in handen was van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco.
  • Ant Group is onder meer eigenaar van betaaldienst AliPay, is ook actief in Nederland en komt uit de koker van de Chinese miljardair Jack Ma.

Ant Group, de financiële dienstverlener van de Chinese internetreus Alibaba, haalt met zijn beursgang in Hongkong en Shanghai bijna 35 miljard dollar op.

Maandag werd bekend voor welke prijzen de aandelen worden verkocht. De waardering van het bedrijf ligt op 280 miljard dollar.

Daarmee wordt het de grootste beursgang ooit. Het eerdere record was in handen van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco, met ruim 29 miljard dollar.

Ant wil de opbrengst van de aandelenverkoop gebruiken om zijn activiteiten uit te breiden en onderzoek en ontwikkeling te financieren. De handel in het aandeel zou begin volgende maand moeten beginnen.

Ant is onder meer eigenaar van de betaaldienst Alipay, de Chinese tegenhanger en veel grotere variant van PayPal.

Alibaba heeft een belang van 33 procent in Ant. Beide bedrijven komen uit de koker van de Chinese miljardair Jack Ma. Het in 1999 opgerichte Alibaba wordt ook weleens het ‘Amazon van China’ genoemd.

Hoewel Ant Group vaak wordt aangemerkt als financieel dienstverlener zet het bedrijf zich recent meer in de markt als technologieleverancier. Daarom is de naam in juni veranderd van Ant Financial Services in Ant Group.

Ant Group koos, nu de spanningen tussen de VS en China zijn opgelopen, bewust niet voor een notering aan de New York Stock Exchange, maar voor Shanghai en Hongkong.

Ant Group ook actief in Nederland

Ant Group is ook in Nederland actief met de consumentenapp Alipay en de internationale betalingsdienstverlener voor mkb-bedrijven WorldFirst. Waar Alipay zich richt op digitale betalingen van consumenten aan bedrijven, legt WorldFirst de focus op internationale betalingen van bedrijven onderling.

“WorldFirst wil graag alle dingen die traditionele banken laten liggen, of niet goed doen, beter en sneller voor klanten afhandelen”, zei directeur Michel Post van de Nederlandse operatie van WorldFirst onlangs tegen Business Insider.

Lees ook op Business Insider

Volgens Post onderscheidt WorldFirst zich op een aantal punten van andere fintechbedrijven en Nederlandse grootbanken. “We zijn ideaal gepositioneerd als digitale brug voor het faciliteren van de handel tussen Azië en het Westen. Verder is het zo dat ons platform een stap verder gaat dan alleen het verlenen van valutadiensten voor importeurs en exporteurs.”

Lees meer over Ant Group en andere fintechbedrijven: