• Huawei, een leverancier van apparatuur voor 5G-telecommunicatienetwerken, heeft sinds 2019 te maken met handelsbeperkingen van de Verenigde Staten.
  • Als gevolg van de beperkingen, zo geeft oprichter Ren Zhengfei aan, heeft Huawei de afgelopen drie jaar 13.000 onderdelen vervangen voor Chinese alternatieven.
  • De Amerikaanse regering beticht Huawei en andere Chinese techbedrijven ervan via achterdeurtjes in hun technologie spionage te bedrijven.
  • Lees ook: Datalek bij chipmachinebouwer ASML: Chinese oud-medewerker heeft geheime informatie gestolen

Het beleid van de Verenigde Staten om de technologische ontwikkeling van China te frustreren lijkt effect te hebben.

Het Chinese technologieconcern Huawei heeft duizenden onderdelen in zijn producten moeten vervangen omdat deze getroffen werden door Amerikaanse sancties. Dat gaf de oprichter van het bedrijf Ren Zhengfei toe tijdens een toespraak in februari, waarvan een Chinese universiteit vrijdag het transcript heeft gepubliceerd.

Huawei, een belangrijke leverancier van apparatuur voor 5G-telecommunicatienetwerken, heeft sinds 2019 te maken met handelsbeperkingen die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering beticht Huawei en andere Chinese techbedrijven ervan via achterdeurtjes in hun technologie spionage mogelijk te maken.

Maar als gevolg van de beperkingen, zo geeft Ren aan in het transcript, heeft Huawei de afgelopen drie jaar 13.000 onderdelen vervangen voor Chinese alternatieven. Ook heeft het techconcern 4000 printplaten opnieuw moeten ontwerpen. Ren zei dat Huawei het afgelopen jaar 23,8 miljard dollar investeerde in onderzoek en ontwikkeling. “Naarmate onze winstgevendheid verbetert, zullen we deze uitgaven blijven verhogen”, aldus de Huawei-oprichter.

De regering van president Biden verbood vorig jaar nog de verkoop van nieuwe Huawei-apparatuur in de VS. Het bedrijf zelf heeft alle aantijgingen altijd tegengesproken.

LEES OOK: Levering chipmachines aan China wordt naar verluidt verder beperkt – toch houdt ASML vast aan groeiverwachting voor 2023