Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden te leggen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De Amerikaanse regering wil de verkoop van hoogwaardige chiptechnologie aan China al langer beperken, om te voorkomen dat het land met de allernieuwste chips steeds geavanceerdere wapens kan maken.

Daarbij kijkt de regering van president Joe Biden nadrukkelijk naar Nederland, omdat in Veldhoven chipmachinemaker ASML is gevestigd. Dat bedrijf loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van machines voor het maken van chips. Ook Japan heeft met Nikon een belangrijk bedrijf in de productieketen voor chips in huis.

De implementatie van de afspraken kan maanden in beslag nemen. De landen hebben die tijd nodig om de regeling wettelijk vast te leggen, zeggen de ingewijden tegen Bloomberg.

Onder druk van de VS blokkeert Nederland al jaren de verkoop aan China van de modernste machines van ASML, de zogeheten EUV-machines. Maar de VS willen ook dat apparaten van de 'oudere generatie', de DUV-machines, niet meer naar Chinese bedrijven gaan. Daar staan er al heel veel van in China.

Nederland zou nu hebben toegezegd de verkoop te blokkeren van enkele van de nieuwste versies van DUV-machines die gebruik maken van zogeheten immersielithografie. Daarbij breekt een laag vloeistof ultraviolette lichtstralen om lijntjes op een chip nog dichter bij elkaar te etsen, wat de chips krachtiger maakt.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde niet direct ingaan op vragen van Bloomberg. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de berichtgeving.

ASML houdt vast aan groeiverwachting voor 2023

ASML ziet vooralsnog geen reden om zijn groeiverwachting voor dit jaar los te laten, nu overheden stappen zetten om de export van geavanceerde halfgeleiders naar China te beperken. "Op basis van wat we nu weten zal het geen gevolgen hebben voor de omzet van dit jaar", zegt een woordvoerster.

Zij wijst erop dat er nog heel weinig bekend is en dat alle details nog moeten worden ingevuld. "Wij moeten nu in gesprek met de relevante ministeries en kijken wat het nu precies inhoudt."

Premier Mark Rutte liet vrijdag weten dat het kabinet niet erg happig is op het prijsgeven van de details van de overeenkomst met de Amerikanen en Japanners. "Het is maar zeer de vraag als daar wat uitkomt, of dat dan heel zichtbaar wordt", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

ASML rekent op een omzettoename voor dit jaar van meer dan 25 procent, maakte het concern afgelopen woensdag bekend bij de publicatie van zijn jaarcijfers. Volgens het bedrijf is de vraag naar chipmachines nog altijd hoger dan ze kan leveren.

Voorlopig blijft het bedrijf zakendoen met China. "De bedrijfsactiviteiten van ASML wereldwijd worden voortgezet. Wat we nu nodig hebben, is stabiliteit en vertrouwen in onze branche om verdere verstoringen in de wereldwijde halfgeleiderindustrie te voorkomen", meldt ASML in een verklaring.

Het concern is verreweg de grootste leverancier van chipmachines ter wereld en de enige die de geavanceerde EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste soorten chips.

LEES OOK: VK blokkeert overname van Britse chipmaker door Chinees-Nederlandse concurrent vanwege ‘nationaal veiligheidsrisico’