China zou nog altijd openstaan voor een gedeeltelijke handelsovereenkomst met de Verenigde Staten, ook nadat de Amerikanen meer Chinese bedrijven en instellingen op een zwarte lijst hebben gezet. Dat melden bronnen rond de Chinese onderhandelingsdelegatie die donderdag in Washington overleg zal voeren.

Volgens de ingewijden wil China de schade van de handelsoorlog beperken. De kans op een allesomvattende overeenkomst wordt ook door China zelf niet groot geacht. Een gedeeltelijke deal zou door Peking geaccepteerd kunnen worden, mits de VS afzien van verdere verhogingen van importtarieven. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde onlangs nog twee nieuwe verhogingen aan die later deze maand en in december van kracht worden.

Eerder deze week zetten de VS tientallen Chinese bedrijven op een zwarte lijst. Daardoor kunnen ze geen Amerikaanse technologie meer kopen. De bedrijven zijn op die lijst gezet vanwege hun rol bij de Chinese onderdrukking van de islamitische Oeigoeren in de noordwestelijke provincie Xinjiang.

Ook kijken de VS steeds nadrukkelijker naar het beperken van investeringen in Chinese bedrijven. Onder meer Amerikaanse ambtenarenpensioenfondsen zouden geen beleggingen meer mogen doen in Chinese bedrijven.

Als blijk van goede wil is China bereid meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Jaarlijks zou het gaan om een extra investering van ruim 3,2 miljard dollar.

Lees meer over de handelsoorlog:

Lees ook op Business Insider