ANALYSE – Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten beheerst het financiële nieuws. Deze strijd beïnvloedt op allerlei manieren de exportkansen van Nederland.

De Amerikaanse president Donald Trump stookt de handelsstrijd met China steeds verder op. Op vrijdag 23 augustus maakte hij bekend dat de importtarieven op 250 miljard dollar aan Chinese goederen per 1 oktober met 5 procentpunt omhoog gaan. Die maatregel volgt op een pakket andere tariefsverhogingen, dat op zondag 1 september in werking treedt.

China kondigde eerder al een hoger invoertarief aan voor allerlei Amerikaanse goederen.

Hoewel de VS en China beide geen grote exportbestemmingen zijn voor Nederland en duizenden kilometers van ons land vandaan liggen, heeft het handelsconflict wel degelijk impact op de vooruitzichten voor Nederlandse bedrijven.

Groeidip in VS slecht voor Nederlandse export

De handelsoorlog dreigt namelijk een rem te zetten op de groei van de Amerikaanse economie. Het bedrijfsleven daar is meer geld kwijt aan goederen uit China, terwijl de onvoorspelbare acties van Trump voor onzekerheid zorgen in de financiële sector.

In de eerste helft van het jaar lag de economische groei in de VS nog boven de 3 procent. Uit een peiling van  de Federal Reserve Bank van Atlanta blijkt dat economen rekening houden met een groei van ongeveer 2 procent in het lopende kwartaal.

Een derde van de door persbureau Bloomberg ondervraagde economen denkt dat er binnen een jaar een recessie aankomt in de VS. En als Amerika niest, wordt Europa verkouden. Denk bijvoorbeeld maar aan de wijze waarop de Amerikaanse kredietcrisis in 2008 omsloeg naar een Europese schuldencrisis.

Lees ook op Business Insider

Goedkope dollar nadeel voor Nederlandse exporteurs

Een vertraging van de economische groei in Europa is slecht nieuws voor de Nederlandse handel. Het staat natuurlijk niet vast dat er een recessie aankomt in de VS. De Amerikaanse centrale bank heeft onlangs de rente iets verlaagd om de economie een impuls te geven. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, vertelde daarbij wel dat hij voorlopig geen aanleiding ziet voor een volgende rentezet.

Die visie herhaalde hij eind augustus op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. Dat werd hem niet in dank afgenomen door Trump, die zich hardop afvroeg of Powell misschien een grotere vijand van de Amerikaanse economie is dan de Chinese premier Xi Jinping.

Trump zou het liefst zien dat Powell de rente flink verlaagt. Hierdoor krijgt de Amerikaanse economie een duw in de rug, terwijl de dollar juist terrein verliest. Financiële partijen gaan dan namelijk op zoek naar een valuta met een aantrekkelijker renteniveau – net zoals sommige spaarders voortdurend speuren naar de hoogste spaarrente.

Een goedkopere dollar verbetert de concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven. Een dalende dollar leidt gebruikelijk tot een stijging van de valuta’s van met name opkomende landen. Dat is een nadeel voor bedrijven die invoeren uit landen zoals Ethiopië, Kenia en Colombia.

In afwachting van meer oorlogstaal van Trump kan het voor ondernemers dan ook geen kwaad om goed in kaart te brengen welke risico’s en kansen er op de valutamarkt voor ondernemers ontstaan als de handelsoorlog verder oplaait.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.