• Chinese ambtenaren maken zich zorgen om de kosten die het verplaatsen van een mega-standbeeld met zich meebrengt.
  • In december vorig jaar is er groen licht gegeven om een beeld van de Chinese krijgsgod Guan Yu te verplaatsen, omdat het de omgeving verpest.
  • Het kostte al bijna 22 miljoen euro om het überhaupt te bouwen en ambtenaren zijn woest dat de afgelopen tijd veel van dit soort megaprojecten zomaar zijn goedgekeurd.

Het kost de Chinese stad Jingzhou maar liefst 17 miljoen euro om een 190 meter hoog standbeeld van de Chinese krijgsgod Guan Yu te verplaatsen. 

Het torenhoge bedrag heeft tot woede geleid bij lokale anti-fraudeambtenaren, die in een scherp geformuleerde verklaring oproepen tot meer toezicht bij het goedkeuren van “grote projecten” – zoals de bouw van dit kolossale bronzen standbeeld.

Guan Yu, een beroemde generaal uit het tijdperk van de Drie Koninkrijken, wordt in het land aanbeden en vereerd als oorlogsgod.

"Het is een verspilling van meer dan 300 miljoen yuan (39 miljoen euro). Eerst is het illegaal gebouwd en daarna is het verwijderd", aldus plaatselijke ambtenaren over het standbeeld.

De bouw van de gigantische versie van de Chinese generaal kostte Jingzhou in 2016 namelijk bijna 22 miljoen euro. 

Daarnaast staat het standbeeld ook nog eens op een plek waar de provinciale regels geen gebouwen hoger dan 23 meter toestaan. 

Voorstanders van het standbeeld slaagden er echter in een maas in de wet te vinden en zo groen licht te krijgen voor de bouw. Maar het lijkt erop dat alleen het stadsbestuur enthousiast is over het standbeeld. Volgens de Chinese centrale overheid "verpest het standbeeld het historische aanzicht en de cultuur van Jingzhou."

Ook inwoners van de stad klaagden over de attractie, die ze een doorn in het oog noemden. Het ministerie van Stedelijke en Plattelandsontwikkeling van Jingzhou heeft daarom maar besloten het standbeeld te verplaatsen.

Op beelden die op Weibo werden geplaatst, was te zien hoe het standbeeld stukje bij beetje werd "onthoofd" door arbeiders die bezig waren het beeld te verwijderen en te verplaatsen. Foto: Weibo
Op beelden die op Weibo werden geplaatst, was te zien hoe het standbeeld stukje bij beetje werd "onthoofd" door arbeiders die bezig waren het beeld te verwijderen en te verplaatsen. Foto: Weibo

Op Weibo, het Chinese Twitter, circuleren beelden van de "onthoofding” van de oorlogsgod. Het reusachtige standbeeld wordt verplaatst naar Dianjiangtai, ongeveer acht kilometer van zijn huidige locatie.

De bouw van het Guan Yu-beeld viel samen met de oprichting van meer megastandbeelden in het land. Deze varieërden van reusachtige boeddha's tot reusachtige godinnen, maar er waren ook meer bizarre uitspattingen.

Zo kwamen er een enorme Mao, een gigantische Marilyn Monroe en replica's - op ware grootte - van de Egyptische Sfinx.

Sommige Chinese steden zijn overigens nog niet klaar met de standbeeldenhype. Zo opperde men in Ulanqab, China's "aardappelstad", het idee om een standbeeld te bouwen van een kolossale aardappel als ode aan het erfgoed van de regio. Dat beeld zou tweemaal zo groot moeten worden als een gewoon gebouw in de stad.

Lees meer over China: