De nieuwe importtarieven op Chinese producten die president Biden heeft ingevoerd, zijn een signaal van de VS dat het niet langer de ‘dumping’ van grote hoeveelheden goedkope producten door China toestaat, schrijft topeconoom Paul Krugman in The New York Times.

“De stappen van Biden zijn meer dan een symbolisch gebaar”, zei de Nobelprijswinnaar dinsdag. “Het is een signaal dat de Verenigde Staten een tweede zogenoemde China-golf niet zal accepteren.”

De nieuwe invoerheffingen zijn gericht op 18 miljard dollar aan Chinese goederen, van zonnepanelen tot halfgeleiders. Om de Amerikaanse auto-industrie te beschermen, gaan deze maatregelen zelfs zover dat er een belasting van 100 procent wordt geheven op de import van elektrische auto’s.

Het is allemaal om een herhaling te voorkomen van de handelsonevenwichtigheid die in de jaren 1990 ontstond, toen een massale instroom van goedkope industrieproducten uit China de werkgelegenheid in de VS uitholde, legt Krugman uit.

Volgens één schatting zijn er tussen 1990 en 2007 1,5 miljoen banen geschrapt door de 'dumping' van Chinese producten op de Amerikaanse markt. Hoewel dit niet veel is in verhouding tot de grootte van de Amerikaanse economie, richtte dit banenverlies een ravage aan in lokale industriegemeenschappen.

China probeert overtollige productie in buitenland kwijt te raken

Nu lijkt er een tweede Chinese importgolf op de VS af rollen, omdat Beijing zijn economie weer op gang probeert te krijgen door flinke te investeren in de productiesector van het land.

Terwijl de oorspronkelijke golf een teken was van de kracht van China, is vandaag de dag het exporteren naar het buitenland een teken van een lage binnenlandse vraag en een gebrek aan duurzame investeringen, aldus Krugman.

"China was een tijd in staat om deze problemen te maskeren met een enorme huizenbubbel en een opgeblazen vastgoedsector, maar dat spel lijkt uit te zijn", schrijft Krugman, verwijzend naar de enorme klap op de vastgoedmarkt waardoor Chinese ontwikkelaars in gebreke zijn gebleven.

Volgens de econoom zou een eenvoudige oplossing voor dit probleem zijn om huishoudens meer inkomen te geven, waardoor de binnenlandse vraag wordt gestimuleerd. Maar Krugman merkt op dat het Chinese leiderschap op onverklaarbare wijze wars blijft van rechtstreekse steun aan consumenten, wat volgens hem wijst op een ideologische afkeer van het stimuleren van welvaart.

In plaats daarvan blijft het land zich richten op het stimuleren van de productie en het dumpen van de producten op de wereldmarkt. Andere analisten hebben ook al gewaarschuwd dat dit waarschijnlijk wereldwijd protectionisme in de hand zal werken en uiteindelijk tot een handelsoorlog zou kunnen leiden.

"Wat de regering Biden in feite zegt is: Nee, dat mag je niet doen. Jullie zijn een te grote speler in de wereldeconomie om de resultaten van falend beleid te mogen afwentelen op andere landen", schrijft Krugman.

LEES OOK: Biden probeert Trump te overtreffen met een oproep om importheffingen voor staal uit China te verdrievoudigen