• De Chinese behoefte aan olie kan een matigend effect hebben op militaire conflicten waar grote olieproducenten bij betrokken zijn, stelt olie-expert Paul Sankey tegenover CNBC.
  • “China staat achter het gordijn en zegt: kun je alsjeblieft onze olietoevoer niet onderbreken?”
  • China is ’s werelds grootste afnemer van ruwe olie en een cruciale inkoper bij producenten die te maken hebben met westerse sancties.
  • Lees ook: Olieprijs stijgt niet verder, na aanval Iran op Israël – VS probeert escalatie te voorkomen

Het grote belang van China op de markten voor ruwe olie is mogelijk een matigende factor te midden van oplopende geopolitieke spanningen. Dat zegt olie-expert Paul Sankey tegen tv-zender CNBC.

“Het is opvallend dat de Venezolaanse dreigementen tegen Guyana nergens toe leiden, en de Iraanse dreigementen lopen gewoon nergens op uit”, aldus de oprichter van Sankey Research. “Dat komt voor een groot deel doordat China achter het gordijn staat en zegt: kun je alsjeblieft onze olietoevoer niet onderbreken?”

China is ten slotte ’s werelds grootste afnemer van ruwe olie en een cruciale afnemer inkoper bij producenten die te maken hebben met westerse sancties. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rusland en Iran. Voor die landen heeft China een alternatieve oliemarkt heeft gecreëerd, schreef de denktank Atlantic Council in maart.

Iran is sterk afhankelijk van inkoop ruwe olie door China

De omvangrijke aankopen van ruwe olie uit Iran door China kan volgens Sankey de gematigde reactie van de oliemarkt verklaren, nadat de spanningen dit weekend oplaaiden tussen Iran en Israël: de prijs van een vat Brent-olie daalde maandag zelfs onder de 90 dollar per vat.

"De grootste factor hierachter is de olietoevoer van Iran naar China", zei hij tegen CNBC. "Dat is de sleutel."

Volgens persbureau Reuters nemen kleine Chinese raffinaderijen negentig procent van de totale Iraanse olie-export voor hun rekening.

In lijn met een analyse van zakenbank JPMorgan stelt ook Sankey dat escalatie van vijandelijkheden voor geen enkel land interessant is. Hij verwacht dat in plaats daarvan een of andere vorm van sancties tegen Iran zal worden toegepast.

Dit lijkt al aan de gang te zijn, nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maandag stemt over de vraag of de secundaire sancties tegen Iran moeten worden uitgebreid, meldde persbureau Bloomberg. De wetgeving zou zich ook richten op de handel in ruwe olie tussen Iran en China.

Ondertussen lijken de spanningen tussen Venezuela en Guyana aan te houden, hoewel er de afgelopen maanden weinig grote ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Het conflict tussen de twee olieproducenten ontstond eind 2023, toen Venezuela aankondigde een olierijke regio in Guyana te annexeren.

LEES OOK: Russische olie wordt over de hele wereld verhandeld tegen prijzen die fors boven het sanctieplafond van de G7 liggen