Onderzoekers van het Comprehensive National Science Center in het Chinese Hefei beweren “gedachten lezende” kunstmatige intelligentie (AI) te hebben ontwikkeld. Deze zou in staat zijn om de loyaliteit van burgers aan de Chinese Communistische Partij (CCP) te meten, meldt de Engelse krant The Sunday Times

In een nu verwijderde video en artikel zei het instituut dat de software de reacties van partijleden op “gedachten en politiek leergoed” kan meten door gezichtsuitdrukkingen en hersengolven te analyseren, aldus The Times.

De resultaten kunnen vervolgens worden gebruikt om “hun vertrouwen en vastberadenheid om dankbaar te zijn voor de partij, te luisteren naar de partij, en de partij te volgen, verder te versterken”, aldus de onderzoekers.

De video en het artikel werden verwijderd na protesten van Chinese burgers, volgens een bericht van VOA News.

Dr. Lance B. Eliot, een AI- en machine learning-expert, schreef vorige week in Forbes dat het onmogelijk is om de geldigheid van de beweringen van het instituut te bewijzen. Zeker zonder de specifieke details van het onderzoek te kennen.

"Dit is niet de allereerste keer dat een hersengolfscanner werd gebruikt op menselijke proefpersonen in het kader van een onderzoek", schreef hij. "Dat gezegd hebbende, het gebruik ervan om loyaliteit aan de CCP te peilen is niet iets waar je veel aandacht voor zou verwachten. Wanneer dergelijke AI wordt gebruikt voor controle door de regering, is er een rode lijn overschreden."

Amerika legde China eerder al sancties op wegens 'vermeende hersencontrolewapens'

Eind vorig jaar legde het Amerikaanse ministerie van Handel verschillende sancties op aan meerdere Chinese instituten voor het helpen ontwikkelen van biotechnologie, waaronder "vermeende wapens om de hersenen te controleren."

De Chinese regering ligt onder vuur wegens het gebruik van AI en gezichtsherkenningssystemen om Oeigoeren, een etnische minderheidsgroep, op te sporen en te controleren. Tussen de 1 en 3 miljoen Oeigoeren worden door de Chinese Communistische Partij in zogenoemde 'heropvoedingskampen' vastgehouden, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. 

"Het wetenschappelijk nastreven van biotechnologie en medische innovatie kan levens redden", zei de Amerikaanse minister van Handel Gina M. Raimondo in een persbericht waarin de sancties werden aangekondigd. "Helaas kiest de [Volksrepubliek China] ervoor deze technologieën te gebruiken om controle uit te oefenen over haar bevolking en haar onderdrukking van leden van etnische en religieuze minderheidsgroepen."

LEES OOK: Amazon monitort bezorgers met AI-software – ze krijgen strafpunten als ze in spiegels kijken of wanneer ze worden afgesneden