China en de VS raken steeds verder verstrikt in een oorlog over chips, die al sinds oktober aan het escaleren is. 

Een recente maatregel van China om de export van twee onbekende metalen te beperken, heeft de chipindustrie opnieuw in rep en roer gebracht.

Het Chinese ministerie van Handel en de Chinese douanedienst maakten begin deze week bekend dat ze van plan zijn om de export van twee metalen – gallium en germanium – samen met een aantal van hun bestanddelen vanaf 1 augustus te beperken om “de nationale veiligheid en belangen te beschermen”.

Exporteurs kunnen een speciale exportvergunningen aanvragen als ze de producten uit China willen blijven exporteren, aldus het bericht.

Gallium en germanium worden gebruikt in chipfabricage, elektronica en zonnepanelen, waardoor de exportbeperking wordt gezien als een vergeldingsmaatregel van Beijing in de technische oorlog waarin het land verwikkeld is met het Westen.

De mededeling komt slechts enkele dagen nadat Nederland de verkoop van geavanceerde chipapparatuur in het buitenland aan banden legde, een maatregel die gericht lijkt te zijn tegen China. Dit is vooral van belang voor chipmachines van de Veldhovense fabrikant ASML.

De Amerikaanse regering wil ook de toegang van Chinese bedrijven tot in de VS gevestigde cloudproviders aan banden leggen, meldde zakenkrant The Wall Street Journal dinsdag.

China slaat terug in chipoorlog met het Westen

"Het is een poging om landen als de Verenigde Staten, Japan en Nederland eraan te herinneren dat China tegenmaatregelen kan nemen en deze landen ervan kan weerhouden om verdere beperkingen op te leggen aan de Chinese toegang tot geavanceerde chips en tools", schreven analisten van Eurasia Group, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in risico's, dinsdag.

Omdat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen donderdag voor een driedaags bezoek naar Beijing afreist, zouden de Chinese autoriteiten de exportbeperkingen als pressiemiddel kunnen gebruiken in de besprekingen, aldus de analisten.

Zowel gallium als germanium hebben beperkte alternatieven en komen van nature slechts in beperkte hoeveelheden voor. Daarom worden ze in grote hoeveelheden commercieel gewonnen als bijproducten van andere industriële processen. 

Volgens de Critical Raw Materials Alliance, een Europese brancheorganisatie, is China goed voor respectievelijk 80 procent en 60 procent van de wereldwijde productie van gallium en germanium.

"Er is geen groot wereldwijd tekort aan gallium of germanium. China domineert de productie van deze twee metalen niet omdat ze zeldzaam zijn, maar omdat het in staat is geweest om de productiekosten vrij laag te houden en fabrikanten elders niet in staat zijn geweest om dit te evenaren", schrijft Ewa Manthey, grondstoffenstrateeg bij de ING.

Ze voegt eraan toe dat het winnen van de twee metalen kostbaar en technisch uitdagend kan zijn en dat er daarom buiten China maar heel weinig faciliteiten zijn die gallium en germanium kunnen produceren.

Manthey verwacht dat de prijzen van de twee metalen op de korte termijn zullen stijgen, hoewel andere fabrikanten - waaronder die in Noord-Amerika en Europa - de productie op de lange termijn waarschijnlijk zullen opvoeren als de prijzen hoog blijven.

LEES OOK: Duitsland wil naar verluidt beperkingen opleggen aan de export naar China van chemicaliën voor computerchips