China staat voor grote economische en geopolitieke uitdagingen die het lot van het land in de rest van deze eeuw kunnen bezegelen, zegt de Amerikaanse topbelegger Ray Dalio.

De oprichter van het hedgefonds Bridgewater stelt in een post op LinkedIn dat er vijf grote uitdagingen zijn die China het hoofd moet bieden.

“Er is sprake van grote schulden en tegelijkertijd grote ongelijkheid. Daarbij komen internationale conflicten en ontwrichtende veranderingen in de natuur (zoals droogte en pandemieën waar juist China kwetsbaar voor is). Bovendien zijn er grote veranderingen in technologie. Als dat samenkomt,wordt een grote ‘100-jarige storm’ waarschijnlijker”, schrijft Dalio. “Dat is de situatie waar China zich momenteel in bevindt.”

Allereerst (1) het schuldenprobleem. China is de afgelopen jaren in een vastgoedcrisis verzeild geraakt, die de economie heeft verlamd en de huizenprijzen en werkgelegenheid in een neerwaartse spiraal heeft gebracht. Bovendien kampt China ook met een vergrijzende bevolking waardoor het financiële systeem extra onder druk komt te staan, zeker met de erfenis van de één-kind-politiek. Deze trends drukken de economische activiteit, prijzen van goederen en diensten en hebben negatieve psychologische effecten, zegt Dalio.

Dan is er ook (2) de groeiende binnenlandse ongelijkheid waardoor de Chinese overheid hamert op meer "gemeenschappelijke welvaart", zegt Dalio. Die beleidswijziging zorgt voor angst en een bedrukte stemming in China.

Verder is er de moeizame relatie met de VS. Het (3) machtsconflict tussen de twee landen tast het beleggerssentiment aan, waardoor geld wegstroomt uit China. Bedrijven zijn in een poging de VS te behagen ook in dat kruisvuur terechtgekomen.

"In de handels- en kapitaalstromen heeft zich een kat-en-muis-spel ontwikkeld waardoor bedrijven en mensen hun heil zoeken in neutrale landen om maar niet als pro-Chinees over te komen. Daardoor heeft China moeite om andere landen en bedrijven zover te krijgen om daar te investeren", schrijft Dalio.

Door het geopolitieke conflict met de VS is China ook in een (4) technologische race terechtgekomen, schrijft Dalio. Beide landen investeren fors in bijvoorbeeld AI (artificial intelligence en kwantumcomputers en proberen de ander daarmee af te troeven.

Tot slot zijn er de (5) risico's van klimaatverandering. Dat kan in China leiden tot meer droogte of juist meer frequente overstromingen. Dat brengt allemaal grote kosten met zich mee.

"De omstandigheden en de stemming in China zijn zonder twijfel grimmiger geworden", concludeert Dalio.

LEES OOK: China heeft Apple nodig, zelfs nu het bezig is om buitenlandse bedrijven eruit te werken, zeggen analisten