De Russische centrale bank wordt steeds meer beperkt in zijn handelingsvrijheid door westerse sancties.

In een vrijdag uitgebracht rapport schrijft de centrale bank weinig andere opties te zien voor de buitenlandse valutareserves van Rusland dan deze aan te houden in de Chinese yuan. Dat is het minst risicovolle alternatief, omdat de munten van andere landen waar Rusland goede relaties mee heeft, minder stabiel en liquide zijn dan de yuan.

Door het aanscherpen van westerse sancties proberen de VS en Europese landen de toegang van Rusland tot dollars en euro’s verder te beperken.

De Russische centrale bank geeft aan dat de wisselkoers van andere munten dan de yuan extra onzekerheden meebrengt. “Er is weinig liquiditeit en in een aantal landen zijn er beperkingen voor het verplaatsen van kapitaal, wat een hindernis is om ze te gebruiken”, staat in het rapport. De centrale bank van Rusland specificeert niet welke munten en welke landen worden bedoeld.

Volgens het rapport is de rol van de yuan op de internationale valutamarkt aanzienlijk gegroeid en is de liquiditeit van de Chinese munt toegenomen.

Economie Rusland raakt sterker geïsoleerd van internationaal financieel systeem

De toenemende afhankelijkheid van de yuan laat zien dat de Russische economie meer geïsoleerd raakt van het internationale financiële systeem waar de dollar domineert. Maar het laat ook zien dat de yuan een uitdager begint te worden van de Amerikaanse dollar voor de internationale handel en als reservemunt.

Verschillende landen zijn geschrokken dat het Westen het op de dollar gebaseerde financiële systeem gebruikt om Rusland te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Dat heeft er toe geleid dat een aantal landen scherper kijkt naar alternatieve valuta, waaronder de yuan.

Rusland heeft zijn economie afgelopen jaar goed overeind weten te houden door de handel te verplaatsen van het westen naar het oosten, vooral naar India en China.

De Russische president Vladimir Poetin dringt ook aan op het gebruik van alternatieve valuta vanwege het verbod voor sommige Russische banken om SWIFT te gebruiken, de dienst waarmee banken over de hele wereld kunnen communiceren over grensoverschrijdende transacties.

Rusland gebruikte de Chinese yuan in de eerste helft van 2023 voor driekwart om de handel met China te faciliteren en voor een kwart om transacties te doen met andere landen.

Rente op leningen in yuan kan hoog uitpakken voor Rusland

Maar Moskou ondervindt steeds meer hinder van de strenge westerse sancties, vooral van secundaire sancties tegen bedrijven die nog steeds zaken doen met Rusland. Tegelijk brengt de toenemende Russische afhankelijkheid van de yuan brengt wel risico's met zich mee.

Russische bedrijven die leningen aangaan in Chinese yuan, krijgen met steeds hogere rentes te maken, meldde persbureau Bloomberg afgelopen maand. De leenkosten voor kortlopende yuan-obligaties liepen op 1 maart zelfs kortstondig op tot bijna 16 procent om een aantal dagen later weer terug te vallen naar 4 procent.

De Russische centrale bank hield vorig jaar bijna 600 miljard dollar aan internationale reserves aan. Daaronder valt ook een bedrag van 300 miljard dollar aan tegoeden in het buitenland die door westerse landen zijn bevroren. De VS en EU willen dat bedrag mogelijk op één of andere manier gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne.

LEES OOK: 3 manieren waarop de economie van Rusland dit jaar kan verzwakken, na een opvallend veerkrachtig 2023