Apple valt waarschijnlijk niet onder de Amerikaanse bedrijven die China probeert het land uit te werken, volgens analist Shehzad Qazi van adviesbureau China Beige Book.

Volgens Qazi zijn Chinese maatregelen tegen Amerikaanse bedrijven erop gericht om strategische risico’s te beperken. “In sectoren waar ze denken dat de afhankelijkheid van Amerikaanse bedrijven – in software, hardware, en meer – een gevaar voor de nationale veiligheid kan worden, willen ze de Amerikanen weg hebben”, zei de analist maandag in een interview met de tv-zender CNBC.

Zo werd de Amerikaanse halfgeleiderfabrikant Micron afgelopen jaar in de ban gedaan en mogen computerchips van AMD en Intel sinds afgelopen maandag niet meer gebruikt worden in Chinese overheidscomputers.

Apple kreeg eerder al met beperkingen te maken. China besloot vorig jaar dat ambtenaren geen gebruik mochten maken van iPhones. Maar tegelijk is de smartphonegigant te belangrijk voor China om het bedrijf helemaal te verbannen, stelt Qazi.

"Als er voor China een voordeel te behalen valt, of het nu is in de vorm van banen, toegang tot technologie of het behouden van een belangrijke positie in de toeleveringsketen, dan wil het zeker dit soort bedrijven behouden", beargumenteert Qazi.

Dezelfde logica geldt volgens de analist voor Amerikaanse farmaceutische bedrijven die nog steeds welkom zijn.

Apple houdt vast aan China voor productie van de iPhone én als afzetmarkt

Geopolitieke spanningen hebben de relatie tussen Apple en China ingewikkelder gemaakt, maar Apple houdt vast aan de strategie dat de techreus aanwezig moet zijn in China, als fabrikant en op de consumentenmarkt, stelt analist Dan Ives van Wedbush Securities.

Dat werd deze week wederom duidelijk, toen CEO Tim Cook van Apple deelnam aan het China Development Forum. Ives ziet dit als een handreiking van Beijing aan de techgigant.

"Uiteindelijk heeft Apple China nodig en China heeft Apple nodig", schrijft Ives in een rapport. "90 procent van de toeleveringsketen zit vast in China en Apple zal naar verloop van tijd hier wat van verschuiven naar India, Vietnam en andere landen. Maar het grootste aandeel van de iPhone-productie en toeleveranciers zal in China blijven. Het bezoek van Cook geeft aan dat Apple blijft inzetten op China."

Apple laat nog steeds zo'n 95 procent van alle producten in China maken. Het Amerikaanse techbedrijf zet ook in op aanwezigheid op de Chinese consumentenmarkt. De techgigant opende vorige week donderdag de op één na grootste winkel in Shanghai.

LEES OOK: Tata wil binnen 1,5 jaar iPhone-fabriek voor 50.000 werknemers in India bouwen – dat moet Apple minder afhankelijk maken van China