ChatGPT, de populaire chatbot die kunstmatige intelligentie gebruikt om huiswerkopdrachten en sollicitatiebrieven te schrijven, staat wereldwijd in de belangstelling. Dat lijkt het softwarebedrijf achter de bot geen windeieren te leggen.

Volgens zakenkrant The Wall Street Journal voert OpenAI gesprekken met durfinvesteerders Thrive Capital en Founders Fund om bestaande aandelen in het bedrijf te verkopen.

Beide investeringsmaatschappijen zouden een bedrag van circa driehonderd miljoen dollar willen neerleggen om zich in te kopen bij OpenAI. Daarmee zou de waarde van het bedrijf kunnen verdubbelen naar 29 miljard dollar.

OpenAI: miljardenbedrijf zonder inkomsten

Het zou gaan om een zogenoemde tenderprocedure. Dat is een verkoopmethode waarbij investeerders aandelen kopen van bestaande aandeelhouders. In dit geval zijn dat werknemers van OpenAI.

Doorgaans worden dit soort zakendeals in het openbaar gesloten en worden er specifieke momenten afgesproken waarop aandeelhouders hun aandelen kunnen verkopen.

Vooralsnog zijn de onderhandelingen tussen OpenAI en bovengenoemde durfinvesteerders volgens The Wall Street Journal niet afgrond. Ook kunnen de voorwaarden nog veranderen.

Maar als er een deal wordt gesloten, dan kan OpenAI in één klap een van de meest waardevolle Amerikaanse startups worden. Opvallend genoeg heeft het softwarebedrijf nog bijna geen inkomsten.

Het nieuws over OpenAI kan een opsteker zijn voor de startupwereld. Die zucht en kraakt onder het terugschalen van groeifinanciering. Uit onderzoek van investeringsplatform Seedlink bleek dat Europese techstartups afgelopen jaar een kleine 100 miljard euro ophaalden, 16 procent minder dan in 2021.

OpenAI is naast de maker van ChatGPT ook het bedrijf achter Dall-E 2, een beeldengenerator die eveneens werkt met kunstmatige intelligentie.  

Lees verder: Apple’s nieuwe VR-headset komt toch niet in januari, stelt analist – dit weten we van het naar verluidt $3.000 kostende apparaat