Het Belgische Cegeka heeft enkele weken geleden KPN Consulting overgenomen.

Het IT-bedrijf uit Hasselt sleepte begin mei al een aanbesteding van de Autoriteit Financiële Markten in de wacht.

Cegeka hoopt in ons land flink te groeien, met twee topmannen uit Nederland aan het roer.

Saillant detail: beide topmannen waren eerder in dienst van Centric van ICT-miljonair Gerard Sanderink, maar werden daar vanwege het tumult rond Rian van Rijbroek de laan uitgestuurd.

Met de overname van KPN Consulting heeft het Belgische Cegeka de positie in de ICT-dienstverlening in Nederland verder versterkt. Begin mei kon het bedrijf uit Hasselt al bekendmaken dat het een aanbesteding van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had binnengesleept.

De coronacrisis zet nog wel een rem op de ontwikkeling, maar toch is het bedrijf al uitgegroeid tot ‘de belangrijkste concurrent’ van het Nederlandse Centric, het bedrijf van ICT-miljonair Gerard Sanderink.

Algemeen directeur Noord Europa, Karim Henkens, geeft in een interview met het Financieele Dagblad aan dat door de crisis de overname van KPN Conculting nog even ter discussie heeft gestaan. Strategisch was de zet om het voormalige Getronics Nederland over te nemen echter te belangrijk.

Vanwege de coronatijd lijken meer grote overnames er nu even niet in te zitten.

Cegeka kan in Nederland nu snel stappen maken. Dat doet het bedrijf met – naast Henkens – nog een Nederlander in de top; Hans Schrijver als commercieel directeur Nederland. Saillant detail: beiden zijn eerder bij Centric de laan uitgestuurd.

Voortdurend tumult hield de top van Centric in zijn greep

De complete top van Cegeka's Nederlandse concurrent Centric heeft het lastig. Onder toeziend oog van topman Sanderink vertrok in december financieel directeur Rianne Jans bij Centric. Zij volgde juist Carolien van der Werf op, die opstapte na het ontslag van Henkens.

'Cybercharlatan' Rian van Rijbroek zou Sanderink volgens zijn ex-vriendin 'in haar greep hebben'. Ook het vertrek van Jans zou door Van Rijkbroek zijn ingegeven. En na het ontslag van Henkens verdwenen niet alleen Van der Werf en – daarna – Jans, maar ook al de directieleden Ronald Plomp, Guus Sturm en dus commercieel directeur Hans Schrijver.

In een verklaring liet Centric eerder weten dat Van Rijbroek geen positie heeft binnen het bedrijf. Maar ze levert wel “informatie aan de business-unit Cyber Defense Services”.

"Die jongens zijn in een slechte droom terechtgekomen", zegt Schrijver nog over zijn oud-collega's bij Centric.

Lees meer over Centric en Gerard Sanderink: