Het drama rond het omgevallen cryptoplatform FTX blijft schokgolven veroorzaken in de cryptowereld. Afgelopen week bleek dat andere cryptobedrijven die zich bezighouden met het uitlenen van cryptovaluta, zware problemen hebben. En uit details van het eerste faillissementsverslag van FTX komt een indrukwekkende lijst van schuldeisers naar voren.

FTX zit volgens Amerikaans recht in een zogenoemde Chapter 11-procedure. Hierbij mag de bewindvoerder een bedrijf tijdens de faillissementsprocedure nog deels operationeel laten draaien om een eventuele doorstart mogelijk te maken. Daar wordt ook aan gewerkt, maar dat laat onverlet dat schuldeisers waarschijnlijk voor miljarden het schip in zullen gaan. Mogelijk zitten hier ook tienduizenden Nederlanders bij.

Uit zaterdag gedeponeerd documentatie bij de rechtbank in de VS blijkt dat de vijftig grootste schuldeisers van FTX samen zo’n 3,1 miljard dollar tegoed hebben van de ingestorte cryptofirma. De grootste individuele schuldeiser heeft een bedrag van 226 miljoen dollar geleend. In totaal zijn er naar schatting meer dan 1 miljoen schuldeisers

Malaise op de cryptomarkt: bitcoin naar $16.000

Het omvallen van FTX heeft voor een bredere vertrouwenscrisis gezorgd op de cryptomarkt. De roep op strengere regulering die beleggers beter beschermt, is hierdoor toegenomen. Beleggers die hun cryptovaluta bij een handelsbeurs stallen, blijken grotere risico’s te lopen dan velen hadden gedacht.

Afgelopen week was een opvallend sterke uitstroom te zien van cryptovaluta die online worden opgeslagen bij cryptobeurzen. Veel beleggers namen hun toevlucht tot de offline opslag van hun vermogen via zogenoemde 'cold wallets'. Daarbij gaat het om USB-sticks of andere externe hardeschijfruimte die niet direct verbonden is met het internet.

Dit alles doet het sentiment op de cryptomarkt geen goed. De bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, noteerde maandag dicht in de buurt van de 16.000 dollar, met een weekverlies van bijna 5 procent. In de afgelopen twee weken heeft de bitcoin zo'n 25 procent van z'n waarde verloren.

De nummer twee op de cryptomarkt, ether, noteerde maandagochtend op 1.123 dollar en staat op een weekverlies van ruim 11 procent.

LEES OOK: Topbelegger Michael Burry: beurscrash nog niet voorbij, let op goud na fiasco met crypto