• Het Amerikaanse ministerie van Financiën probeert met man en macht de cryptomarkt om zeep te helpen, aldus Cardano-oprichter Charles Hoskinson.
  • “Een industrie van 2 biljoen dollar duikt gewoon op in onze achtertuin en mijn regering probeert er een eind aan te maken”, zei hij afgelopen week bij een crypto-evenement in Kaapstad.
  • Fed-president Jerome Powell stelde afgelopen maand echter nog dat hij geen intentie had om crypto te gaan verbieden.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën doet er alles aan om de cryptomarkt de kop in te drukken, vindt Cardano-oprichter Charles Hoskinson.

Hij trapte afgelopen week een crypto-evenement in Kaapstad en gaf aan dat hij niet ontmoedigd is door de pogingen van de Amerikaanse overheid om meer regels op te leggen aan het gebruik van cryptomunten. Toezichthouders hebben de crypto-industrie de laatste tijd strenger onder de loep genomen om onder meer misleiding van beleggers, ransomware-aanvallen, fraude en witwaspraktijken tegen te gaan.

“Het ministerie van Financiën probeert met man en macht onze industrie om zeep te helpen”, zei Hoskinson in een gesprek met het Cape Innovation and Technology Initiative.

“Een industrie van 2 biljoen dollar duikt gewoon op in onze achtertuin en mijn regering probeert er een eind aan te maken”, gaf hij aan.

Marktspelers zijn op zoek naar duidelijkheid over regelgeving in de opbloeiende wereld van cryptomunten en toepassingen van blockchaintechnologie. Wereldwijd hebben autoriteiten het toezicht op de bitcoin en diens soortgenoten opgevoerd naarmate deze in populariteit en waarde zijn toegenomen.

De ada van Cardano bijvoorbeeld – qua marktwaarde de op drie na grootste cryptomunt – is met meer dan 1.000 procent gestegen sinds begin dit jaar. Waar deze munt in januari van dit jaar nog verhandeld werd tegen 0,18 dollar, heeft 1 ada inmiddels een waarde van ongeveer 2,14 dollar.

Toezichthouders bezorgd over crimineel gebruik van cryptomunten

Een zorg van toezichthouders is het gegeven dat cryptomunten ook interessant zijn voor criminelen, aangezien ze gedecentraliseerd zijn en eigendom en de identiteit van gebruikers moeilijk te traceren is.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën, verantwoordelijk voor het onderhoud van systemen die cruciaal zijn voor de financiële infrastructuur van de VS, heeft eind september de eerste cryptobeurs op de zwarte lijst gezet.

Het ministerie zei een sanctie op te leggen aan het Russische Suex vanwege de rol in het witwassen van financiële transacties voor gijzelsoftware. Zeker 40 procent van de transacties op die beurs zou gelinkt kunnen worden aan illegale activiteiten.

Lees ook: Megahack treft duizenden bedrijven met gijzelsoftware – daders eisen losgeldbedrag van $70 miljoen in bitcoin

Recenter heeft het Amerikaanse ministerie zich ook aangesloten bij stemmen die cryptobedrijven oproepen het voortouw te nemen in het stoppen van de betalingen voor gijzelsoftware. Dat soort losgeldbetalingen kunnen momenteel lastig traceerbaar zijn op de blockchain (digitale logboeken waarop cryptofora transacties vastleggen).

Toch lijkt er geen sprake van een beweging richting een algeheel verbod. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve maakte in september nog duidelijk dat hij geen intentie had crypto te gaan verbieden.

Lees over cardano ook:

[activecampaign form=28]