De uurtarieven van zzp’ers, gedetacheerden en flexibel werkenden zijn vorig jaar met gemiddeld 4,3 procent gestegen ten opzichte van 2022, blijkt uit de Talent Monitor van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group en HR-dienstverlener HeadFirst Group.

De stijging van de uurtarieven van zelfstandigen is beperkter dan de loonsverhoging in cao’s van gemiddeld 6 procent. Het gemiddelde uurtarief voor hoogopgeleide zzp’ers en gedetacheerden ligt momenteel op 95,80 euro.

Voor dit jaar verwacht oprichter en directeur Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group geen tariefstijging van meer dan 4 procent, zoals in de afgelopen twee jaar. Gelet op de haperende economie, het toenemende aanbod van zzp’ers en gedetacheerden op de arbeidsmarkt en de dalende inflatie gaat hij uit van 1 tot 2 procent hogere tarieven.

“Ons voorspellingsmodel toonde op basis van al deze factoren een tariefdaling van vier tot zes procent, maar dat achten we niet realistisch”, licht hij toe in een persverklaring. “We beschouwen een lichte stijging van 1 tot 2 procent als meest waarschijnlijke scenario.”

Infographic: HeadFirst Group
Infographic: HeadFirst Group

CEO Marion van Happen van HeadFirst Group constateert in de perstoelichting dat zzp'ers nog altijd erg gewild zijn. Ze worden gemiddeld achttien keer per jaar benaderd, terwijl dat bij mensen in loondienst negen keer per jaar is.

"Deze cijfers tonen de aanhoudende vraag naar flexibele arbeid en de groeiende belangstelling voor het zzp-schap binnen de arbeidsmarkt", aldus Van Happen. "Het benadrukt ook het belang voor zzp’ers om hun profiel en vaardigheden goed te presenteren, en voor organisaties om effectieve strategieën te ontwikkelen om vast en flexibel talent aan te trekken en te behouden in een competitieve arbeidsmarkt."

LEES OOK: Uurtarief zzp’ers ligt bij hoogopgeleide vrouwen gemiddeld 13% lager dan bij mannen – dit zijn de tarieven per sector