Campers worden met de dag populairder in Nederland. Het aantal geregistreerde campers steeg de afgelopen vijf jaar met ongeveer 50 procent.

Ook de huur en verhuur van de vakantiewoningen op wielen worden steeds populairder. Van beide kanten niet gek, want je kunt met de huur van een dergelijk voertuig voor een kleine prijs genieten van de vrijheid die hij je biedt. Aan de andere kant kan een verhuurder een leuk zakcentje verdienen.

Hoeveel euro’s dat zakcentje is, dat wordt nu duidelijk door onderzoek van camperverhuurplatform Camptoo. Het deed onderzoek onder 1.600 verhuurders en kwam erachter dat deze gemiddeld 5.500 euro aan omzet per jaar binnenhalen. Dat is ruim voldoende om de vaste lasten voor stalling, verzekering en dergelijke te dekken.

Lees ook: Camper huren? Dit zijn de verschillen tussen verhuurplatforms als Camptoo, Goboony, PaulCamper en Indie Camper

Volgens de verhuurder zijn er zelfs mensen die 25.000 euro per jaar bijverdienen met het delen van hun vakantievoertuig. Daar tegenover staan natuurlijk ook uitschieters omlaag.

Desalniettemin lijkt het voor enkele verhuurders een vast verdienmodel te worden. Camptoo ziet dagelijks meer omgebouwde Volkswagen-busjes en bestelbussen op de website verschijnen. Deze vinden gretig aftrek, want ze behoren tot de meest gehuurde campers.

Foto: Marian Mocanu/Unsplash
Foto: Marian Mocanu/Unsplash

Enkele tips om zoveel mogelijk te verdienen aan je camper

Mocht je nog geen camper hebben en er een willen kopen om te verhuren, hou er dan rekening mee dat je meer geld kunt verdienen aan een nieuwere camper.

"Dit komt voornamelijk omdat de prijs per nacht een stuk hoger ligt. Nieuwere voertuigen zijn aantrekkelijk, omdat ze voorzien zijn van alle gemakken en nieuwe features", zegt Jasper Lukkezen van Camptoo. "Ook telt mee dat dit soort voertuigen vaak kopers van nieuwe campers aantrekt, omdat ze deze eerst willen testen voordat ze overgaan tot aankoop."

Over het algemeen maakt het niet veel uit welke camper je te huur aanbiedt, er zal wel iemand zijn die hem van je wil huren. Toch is te zien dat huurders vooral voor campers tussen de 5 en 10 jaar oud of busjes van voor 1990 kiezen.

"Deze voertuigen hebben vaak vrijwel alle gemakken van een nieuw voertuig, maar zijn doorgaans net wat betaalbaarder, wat ze erg populair maakt", legt Lukkezen uit. Een voorbeeld is deze 6-persoons Ford, die dan wel al 10 jaar oud is, maar er nog goed uitziet en ideaal is voor families. Ook deze 6 jaar oude Hymer doet het goed, zegt Lukkezen.

Daarnaast zijn de vakantievoertuigen met ruimte voor vier of meer personen bovengemiddeld populair. Waarom? Omdat ze lekker ruim zijn voor stelletjes, maar ook een gezin kunnen huisvesten.

Foto: Balkan Campers/Unsplash
Foto: Balkan Campers/Unsplash

Meerdere doelgroepen

En die oudere, iconische Volkswagen-busjes? Worden die dan minder verhuurd? Helemaal niet, maar die vinden huurders in een ietwat andere doelgroep, aldus Lukkezen.

"Voor velen is het een droom om op pad te gaan met een oldtimer en dat zien we terug in de cijfers. De klassieke Volkswagen-camperbusjes en oude Mercedesbusjes, zoals Oliver doen het goed in de verhuur. Ze worden vaak gehuurd voor een lang weekend, weekje weg of zelfs bruiloften."

Leuke camper of niet, het verhuren valt of staat bij de advertentie waarmee je het voertuig aanprijst. Goede foto's zijn een must, dat is het eerst wat een huurder ziet en waarop de keuze uiteindelijk gebaseerd wordt. "Vanaf dan is het zaak om snel te reageren op aanvragen en vervolgens goede reviews te ontvangen. We zien dat voertuigen met goede reviews zo’n 8 procent meer geboekt worden", aldus Lukkezen.

Wees gastvrij, flexibel en reageer snel en duidelijk. Als kers op de taart kun je mensen tekst en uitleg geven over het voertuig voordat ze vertrekken. Of je kunt nog een stap verder gaan, want "sommigen leggen alvast een fles wijn koud in de koelkast", verklapt Lukkezen als laatste tip.

LEES OOK: Met de camper naar Noord- of Zuid-Europa? Dit zijn essentiële verschillen waar je op moet letten