• Een camper huren is door de coronacrisis een populaire manier om op vakantie te gaan.
  • Een camper huren kan onder meer bij platforms als Camptoo, Goboony, PaulCamper en Indie Campers.
  • Business Insider zocht uit wat de verschillen tussen de verhuurplatforms zijn.

Begin deze maand maakte autoverhuurder Hertz bekend per direct ook campers te gaan verhuren.

Daarmee is er nog een speler bijgekomen op de al drukbezette markt voor camperverhuur. Andere actieve partijen zijn onder meer Camptoo, Goboony, PaulCamper en Indie Campers.

De opkomst van zulke platformen valt te verklaren door de toenemende populariteit van kamperen. Zo schrijft de ANWB dat 11 procent van de door hen ondervraagde leden aangeeft “door corona eerder een kampeervakantie te overwegen”.

Lees ook: Hugo van Donselaar werd weggelachen bij Dragons’ Den – een coronapandemie later scoort hij €1 miljoen voor zijn platform met toffe kampeerplekken

Maar er zijn wel verschillen tussen camperplatforms. Zo huur je bij Hertz en (doorgaans ook) bij Indie Campers een camper van het bedrijf, terwijl je bij de andere genoemde partijen van particulieren huurt.

Om je op weg te helpen, zocht Business Insider uit wat de verschillen tussen de verhuurplatforms zijn en waar je het beste terecht kan.

Camper huren van particulieren

Indien je de voorkeur geeft aan het huren van particulieren kun je terecht bij drie partijen: Camptoo, Goboony en PaulCamper.

Bij alle drie word je gelijk geconfronteerd met fantastische beoordelingen van gebruikers.

Maar bij Camptoo en Goboony bevinden de recensies zich op de website van het verhuurplatform. Omdat ze zelf kiezen wat er op hun website komt te staan, kan je deze score het beste met een korreltje zout nemen.

PaulCamper verwijst door naar reviewsite Trustpilot. Dat oogt betrouwbaarder, maar wie goed oplet, merkt dat er iets mis is. De score die op de website vermeldt staat, is namelijk afkomstig van de Duitse PaulCamper.

De website van PaulCamper. Foto: Screenshot/PaulCamper
De website van PaulCamper. Foto: Screenshot/PaulCamper

Sorteer je tussen alle Trustpilot-reviews op enkel de Nederlandstalige, dan zie je dat de helft van de slechts zestien beoordelaars het platform 1 à 2 (van de vijf) sterren geeft.

Ook de Nederlandse Trustpilot-pagina bevat gemengde reacties. Van de maar acht beoordelaars die er zijn, geven er twee 1 ster. Als gevolg blijven er van de 4,2 Duitse sterren nog slechts 3,5 over.

In beide gevallen gaan de klachten met name over slecht onderhouden campers en het gebrek aan service van PaulCamper.

Camptoo en Goboony zijn op Trustpilot vaker beoordeeld – respectievelijk 895 en 158 keer, waarvan een groot deel in het Nederlands. Ook scoren ze beter: Camptoo scoort 4,2 sterren, Goboony scoort net iets hoger met 4,5 sterren.

Aanbod: veel keus, maar Goboony heeft een betere website

Zowel Camptoo als Goboony bieden een groot aanbod aan campers in zowel Nederland als het buitenland. Bij beide valt er te filteren op het type camper, het aantal benodigde slaapplaatsen en de gewenste voorzieningen.

Ook is het op beide platforms mogelijk voor verhuurders om eventuele lastminute-kortingen of langboekkortingen aan te bieden.

Voor campers in Nederland variëren de prijzen op Camptoo van 8 euro per nacht tot meer dan 200 euro per nacht. Helaas valt het aanbod niet te sorteren op populariteit of prijs.

Op Goboony lopen de prijzen uiteen van 29 euro tot 361 euro per dag. Voor dat laatste bedrag krijg je een voormalige Dakar-rallytruck die is omgebouwd tot expeditiecamper.

De omgebouwde Dakar-rallytruck voor 361 euro per dag. Foto: Erik/Goboony
De omgebouwde Dakar-rallytruck voor 361 euro per dag. Foto: Erik/Goboony

Camper huren van bedrijven

Geef je liever de voorkeur aan verhuurbedrijven, dan kun je kiezen uit onder meer Hertz en Indie Campers.

De beoordelingen van zowel Hertz als Indie Campers doen enigszins denken aan PaulCamper. Sterker nog, Indie Campers haalt dezelfde truc uit door de internationale reviews uit te lichten voor Nederlandse 'campeerders'.

Dus lijkt het alsof het Nederlandse Indie Campers op Trustpilot 4,3 sterren scoort, terwijl vijf van de dertien Nederlandse beoordelaars op Trustpilot het 1 à 2 sterren geeft.

Ook Hertz, met een score van 3,2 sterren, krijgt er flink van langs op Trustpilot. Meer dan twee derde van de in totaal 57 reviews vallen in de categorie 'zeer slecht'. Wel is het zo dat sommige klanten meerdere reviews hebben achtergelaten en dat de slechte reviews veelal betrekking hebben op buitenlandse takken van het bedrijf.

Aanbod: minder keus en duurder

Zoals te verwachten valt, heb je bij verhuurbedrijven minder keus qua campers. Je hoeft dus niet te rekenen op een omgebouwde rallytruck.

Hertz biedt een 2-persoons en een 4-persoons camper. De prijs is afhankelijk van het aantal zitplaatsen en het geboekte seizoen.

Voor een 2-persoons camper betaal je in het hoogseizoen 1.199 euro per week. Dat komt neer op 171 euro per dag. Een 4-persoons camper kost 200 euro per dag.

Buiten het hoogseizoen om liggen de kosten een stuk lager, tot 99 euro per dag voor een 2-persoons camper van 1 november tot 9 april.

Indie Campers biedt in Nederland enkel vierzitters aan. Er is keus uit een Fiat-bestelbus of een Volkswagen California met een uitklapbaar slaapgedeelte.

De Volkswagen California van Indie Campers. Foto: Indie Campers
De Volkswagen California van Indie Campers. Foto: Indie Campers

Voor een week in midden juli ben je voor de bestelbus 1.014 euro kwijt. Dat is omgerekend 145 euro per dag. De Volkswagen California komt uit op 122 euro per dag. Indie Campers is daarmee een stuk goedkoper dan Hertz.

Overigens is het ook mogelijk om bij Indie Campers een camper te huren van particulieren, maar dit is minder vanzelfsprekend dan bij Camptoo en Goboony. Voor de gekozen week is een camper in Sint-Gillis, op 182 kilometer afstand van Amsterdam, de meest dichtstbijzijnde optie.

Klaar voor de zomer? Lees meer over reizen: