Wat hebben een sticker, tape of pleister met elkaar gemeen? Je kunt ze voor je webcam plakken. Want stel je voor dat overheden, criminelen en inlichtingendiensten willen zien wat jij allemaal doet?

Steeds meer mensen blokkeren hun webcam om hun privacy te beschermen. Zelfs Facebook-baas Mark Zuckerberg en FBI-chef James Comey doen het.

Weg met die lapmiddelen! Vanaf vandaag kunnen Zuckerberg, Comey en wij allemaal een ingenieus hebbedingetje aanschaffen om onze privacy te waarborgen: de Spyslide.

Twee Nederlandse twintigers, Ties den Dekker en Peter van de Rijdt, halen via crowdfundingplatform Indiegogo geld op voor hun vinding.

Wat is de Spyslide? Een dun metalen schuifje van 0,6 millimeter dik dat je voor de lens van je webcam kunt schuiven. Net als het principe is ook de installatie kinderlijk eenvoudig: verwijder de folie van de Spyslide, zet de slide op de camera en druk hem aan.

Vervolgens kun je het schuifje heen en weer bewegen om de camera wel of niet te bedekken: klaar is Kees. Dag AIVD, dag internetcrimineel!

Streefbedrag gehaald

De Spyslide past volgens Den Dekker en Van de Rijdt op nagenoeg elke laptop, desktop of tablet. Beide heren beloven overigens niet dat dit ook voor elke smartphone geldt - daarvan zijn er immers vele verschillende vormen en maten. Bovendien hebben sommige smartphones zoals de Galaxy S7 en de iPhone 7 aan de achterzijde een lens die uitsteekt, en daarop past de Spyslide niet.

Inmiddels hebben Den Dekker en Van de Rijdt het streefbedrag van 5.000 euro ruimschoots gehaald. De stand op 23 februari: ruim 10.000 euro. En er zijn nog 21 dagen te gaan.

De goedkoopste pakketten van 7 en 8 euro zijn inmiddels al weg. Wie nu 9 euro doneert, krijgt de Spyslide gratis opgestuurd. De eerste levering verwacht het bedrijf in mei te doen.

Er is al concurrentie!

De heren hebben inmiddels al concurrentie. Op crowdfundingplatform Kickstarter kun je een andere webcamcover kopen: de Camera Cover van het Zwitserse Intelligent Security.

Deze webcamcover is 0,1 millimeter dikker dan de Spyslide en plak je via een plakrandje vast op je computer, tablet of smartphone. Het schuifje koppel je er daarna aan vast via een magneetje.

De Camera Cover is niet alleen dikker dan de Spyslide, hij is ook een tikkeltje duurder: 13 euro inclusief verzendkosten naar Nederland. Ook voor de Camera Cover geldt: nu besteld, in mei in huis.

LEES OOK: Twee 16-jarige jongens uit Twente verdienen serieus geld met Instagram en mogen een eigen bv oprichten