Het alternatieve bankieren was bij Bunq vaak een stuk goedkoper dan bij de klassieke grootbanken. Was, want woensdag gooide het twee jaar oude bedrijf zijn verdienmodel om.

Voor een zakelijke rekening betaal je bij Bunq voortaan een vast bedrag van 9,99 euro per maand. Daarvoor kun je 25 rekeningen openen, krijg je 2 Mastercards en 1 Maestro-pas. Voor het versturen en ontvangen van betalingen moet je per transactie betalen.

Bunq kreeg in het bankenonderzoek van Business Insider eerder dit jaar een hoge waardering van zakelijke klanten. Zzp’ers waarderen de persoonlijke dienstverlening en het gebruiksgemak. Een rekening is binnen vijf minuten geopend vanaf een smartphone of laptop.

Doorslaggevende factor om voor Bunq te kiezen waren voor zelfstandigen de lage kosten. Voor enkele tientjes per jaar konden zzp’ers een zakelijke rekening openen en betalingen doen.

Maar met het nieuwe verdienmodel is Bunq een stuk duurder geworden op jaarbasis. Een zzp’er die per jaar 150 betalingen doet en er 100 ontvangt is voortaan 145 euro kwijt. Daarmee is Bunq een van de duurste banken voor zelfstandigen en kleine ondernemers.

Klanten reageerden verbolgen op de prijsstijging. "Een week geleden vol enthousiasme zakelijk ingestapt", twittert Zowik Abramov. "Het waren zeven mooie dagen."

Niek van Oost reageert: "Als Bunq dat premium door gaat zetten, ben ik weg. Gelukkig ben ik nooit volledig overgegaan, maar dit is niet leuk. Vooral zakelijk niet."

Bunq wil zich onderscheiden op het gebied van privacy en dienstverlening. Sparen of lenen kan niet bij de online bank. Oprichter Ali Niknam profileert zijn bedrijf als IT-platform voor digitaal bankieren, waarmee klanten alles regelen met een app en de IT-systemen via zogenoemde API’s zijn opengezet voor andere programmeurs om bijvoorbeeld de rekening aan een boekhoudpakket te koppelen.

Niknam geeft toe dat de nieuwe prijsmodel aan de dure kant is. “We zijn geen prijsvechter”, zegt hij tegenover RTL Z. “Je krijgt bij ons een compleet andere ervaring dan bij je ouderwetse bank. Wij bieden geweldige features, waarborgen je privacy en investeren niet in schimmige bedrijven.”

LEES OOK: Bunq maakt een rekening voor sommige klanten 8 keer zo duur – dit is de reden