Het sympathieke imago van antibank Bunq lijkt woensdag een knauw te hebben opgelopen.

De fintech-startup komt met een nieuw premiummodel, waarbij klanten voor 8 euro per maand een abonnement nemen, à la Netflix. Sommige klanten moeten daardoor acht keer zoveel betalen voor een rekening met bankpas.

Voor 96 euro per jaar krijg je bij Bunq vanaf woensdag een Maestro-bankpas, twee Mastercards, 25 rekeningen en 10 gratis geldopnames per maand. Dat is het dubbele van wat andere banken rekenen.

Voorheen konden Bunq-klanten zelf een pakket samenstellen dat bij hen paste. Een privérekening openen was gratis, voor aanvullende diensten betaalde je extra. Zo kostte een bankpas 1 euro per maand.

Bestaande klanten kunnen hun huidige account blijven gebruiken voor dezelfde prijs. Maar als je iets wilt wijzigen, moet je overstappen naar het nieuwe model. Dat betekent bijvoorbeeld dat als je een nieuwe rekening wilt openen – wat in principe tot tien rekeningen gratis is – automatisch het hele pakket af moet nemen. Maar daardoor moeten deze klanten niet elke maand 1, maar 8 euro aftikken.

Sommige klanten zijn boos vanwege de wijziging. "Als Bunq dat premium door gaat zetten, ben ik weg", schrijft Niek van Oost op Twitter. "Gelukkig ben ik nooit volledig over gegaan, maar dit is niet leuk. Vooral zakelijk niet."

"Het motto was: betaal alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Dat is overduidelijk overboord gegooid", reageert Michiel ter Reehorst.

Bunq (zelf schrijven ze het met een kleine letter b) is een jonge en onconventionele bank. De oprichter van het Leidense techbedrijf TransIP Ali Niknam lanceerde de bank in het najaar van 2015. Lenen of sparen kan bij Bunq niet, het bedrijf profileert zich als fintech-startup en biedt alleen betaaldiensten aan rond een sterk IT-platform. Over de omzet of het aantal klanten laat Niknam niks los.

Niknam geeft toe dat het premiummodel aan de dure kant is. "We zijn geen prijsvechter", zegt hij tegenover RTL Z. "Je krijgt bij ons een compleet andere ervaring dan bij je ouderwetse bank. Wij bieden geweldige features, waarborgen je privacy en investeren niet in schimmige bedrijven."

Bunq kreeg in het bankenonderzoek van Business Insider eerder dit jaar een hoge waardering van zakelijke klanten. Zzp'ers waarderen de persoonlijke dienstverlening en het gebruiksgemak. Een rekening is binnen vijf minuten geopend vanaf een smartphone of laptop.

Doorslaggevende factor om voor Bunq te kiezen waren voor zelfstandigen de lage kosten. Voor 37 euro per jaar konden zzp'ers een zakelijke rekening openen. Ook dit bedrag gaat flink omhoog met het premiummodel: een zakelijke rekening kost nu een tientje per maand, oftewel 120 euro op jaarbasis. Daarmee is Bunq duurder dan bijvoorbeeld het ondernemerspakket dat ABN Amro aanbiedt.