De Brexit Party van Nigel Farage zal de Conservatieve Partij in Groot-Brittannië “flink afstraffen” bij de Europese parlementsverkiezingen. Dat gelooft Ben Habib, een van de belangrijkste kandidaten van de nieuwe partij.

Habib is vastgoedmanager en voorheen een belangrijke geldschieter van de Conservatieven, maar is nu de topkandidaat van de Brexit Party voor de regio Londen.

Hij zegt tegen Business Insider dat de “onvoorwaardelijke overgave” van Theresa May aan Brussel tot “de ondergang” van de Conservatieve Partij aan het leiden is.

“Het is triest om de ondergang van de Conservatieve Partij te moeten aanzien”, vertelt hij. “Ze hebben de verkeerde leider gekozen voor een cruciale periode voor het land. Als de partij zichzelf niet op orde krijgt, verdienen ze een flinke afstraffing.”

De Brexit Party bestaat pas een paar weken, maar ligt op koers om flink te presteren tijdens de Europese verkiezingen van eind mei. Volgens de meeste Britse opiniepeilingen kan de nieuwe partij van Farage zelfs in het kosmopolitische Londen op de tweede plaats eindigen.

Het leiderschap van premier May is afgelopen week in een nog diepere crisis terechtgekomen, omdat haar Conservatieve Partij 1.300 zetels verloor bij lokale verkiezingen in Engeland en Noord-Ierland. Het was het slechtste resultaat voor de Conservatieven van de afgelopen twintig jaar.

Maar de Tories staan nog slechtere resultaten te wachten als de Britten later deze maand nieuwe leden van het Europees Parlement gaan kiezen, aangezien de Brexit Party ongetwijfeld veel Conservatieven zal weten te binden die boos zijn dat May de Brexit maar niet voor elkaar kan krijgen.

Habib was "erg ontstemd" dat zijn voormalige partij weigerde af te koersen op een no deal. "Ik heb het afgelopen jaar een aantal lunches gehad met ministers en ik heb elk van hen gezegd dat je voor een goede Brexit-deal ook goed voorbereid moet zijn op een no deal", vertelt hij aan Business Insider.

"En dan bedoel ik niet het klaarmaken van de snelwegen voor veranderend vrachtverkeer, maar het hebben van een positieve visie op Groot-Brittannië na de Brexit. Dat is helemaal niet gebeurd."

Ben Habib The Brexit Party

Foto: Ben Habib

Als Habib zelf premier was geweest, had hij nooit de Artikel 50-procedure gestart zonder helemaal voorbereid te zijn op het verlaten van de EU zonder deal. En met die "sterke positie" had hij dan aan de EU voorgesteld "heel lage handelstarieven in te voeren met ook volop ruimte voor onze dienstensector" om te zien hoe ze zouden reageren.

Hij doet de waarschuwingen voor de negatieve gevolgen van een no deal af als "angst zaaien" van "heel grote bedrijven met gevestigde belangen in heel Europa".

"Ik geloof kijkend naar de statistieken gewoon niet in die spookverhalen. Ze praten met die gevestigde belangen in hun achterhoofd. De belangrijkste daarvan is toegang houden tot goedkope arbeid."

Hoewel hij pleit voor een no deal benadrukt Habib wel dat hij geen voorstander is van "rechts populisme".

"Wat heel goed is aan de Brexit Party - en wat ik echt helder wilde hebben voordat ik de uitdaging aanging – is dat het een heel brede beweging is", legt hij uit aan Business Insider.

"Dit gaat niet over rechts zijn of links zijn. Brexit is niet exclusief iets van rechts. Minstens vijf miljoen Labour-stemmers willen ook uit de EU. Wij staan voor het uitvoeren van dat democratische besluit."

Habib zegt dat hij geen lid had kunnen zijn van de eerdere Brexit-partij van Nigel Farage, The UK Independence Party (UKIP), aangezien die zich wel "erg rechts van het centrum bevindt en zich ontwikkelt tot anti-islampartij".

"Ik ben van origine half Pakistaans. Ik woon al sinds 1979 in Groot-Brittannië en ben zeer loyaal aan dit land en patriottistisch, maar ik ben half Pakistaans, mijn vader woont in Pakistan en ik heb veel Pakistaanse vrienden", zegt Habib tegen Business Insider.

Lees hier meer over de Brexit: