De Brexit-onderhandelingen moeten uiterlijk dit weekend een resultaat opleveren, anders wordt het lastig om een handelsdeel voor het eind van dit jaar goedgekeurd te krijgen.

Vanuit de Europese Unie klinken bezorgde geluiden. Een akkoord zou nog niet binnen handbereik zijn.

Als er geen handelsakkoord wordt gesloten, moeten het VK en de EU zich voorbereiden op een no deal-Brexit.

Een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is nog niet binnen handbereik. De meningsverschillen zijn nog zo “fors” en de vorderingen zo beperkt dat het zeker “geen kwestie van uren” is, zegt een EU-diplomaat met kennis van de onderhandelingen. En de EU zou de Britten vrijwel niet meer tegemoet kunnen komen dan ze al heeft gedaan.

De tijd raak snel op om de betrekkingen tussen de EU en het VK te regelen voor wanneer de Britten op 1 januari ook in de praktijk de interne markt hebben verlaten.

Lees ook: Biden zet Amerikaanse handelsdeal met VK in de ijskast, terwijl er ‘nog 36 uur te gaan zijn’ voor Brexit-deal met EU

De laatste dagen klonk er van Britse zijde voorzichtig optimisme door. De Britse minister van Onderwijs Gavin Williamson zei tegen nieuwszender Sky. “Wat ik heb gehoord is dat er goede vooruitgang wordt geboekt, maar we sluiten alleen een deal die goed is voor het Verenigd Koninkrijk. Als die deal er niet komt, gaan we ook niet tekenen.”

Het optimisme kan ook een strategie zijn om voor te sorteren op een situatie dat er geen deal wordt gesloten. De schuld kan dan worden toegekend aan de onwil van de andere zijde die niet wilde meewerken.

Aan Europese zijde is de stemming voorzichtig: "We zien nog geen licht", zo temperen ingewijden in Brussel de stemming. De onderhandelaars zitten dan ook "nog niet in de tunnel", zoals de in stilte door te brengen eindfase van de onderhandelingen wordt genoemd.

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zit "op enkele millimeters van de rode lijn", aldus de EU-bron. "Het begint nu wel heel penibel te worden."

Zorg dat EU te veel toegeeft bij Brexit

De EU-landen hebben Barnier donderdag bij zich geroepen om hen bij te praten, om te voorkomen dat hij zijn mandaat te buiten gaat. Daarbij bleek nog eens dat de Fransman zich daarvan heel bewust is en hij ook nog altijd het volle vertrouwen van de lidstaten heeft.

De ene lidstaat ziet volgens de ingewijde nog wel wat ruimte voor tegemoetkomingen, maar de andere meent al echt op de "rode lijn" te zitten. Zij moeten uiteindelijk allemaal instemmen, maar "Barnier kennende" gaat hij niet met een resultaat komen dat op een nee stuit.

Barniers precisiewerk gaat vooral over fundamentele kwesties als het waarborgen van eerlijke concurrentie tussen Europese en Britse bedrijven. Op een ander twistpunt, of Europese vissers in Britse wateren mogen blijven vissen, zal Europa offers moeten brengen, aldus de ingewijde.

De algemene inschatting is dat als er dit weekend geen akkoord komt op hoofdlijnen over de handelsrelatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, er geen tijd meer is om een deal voor het eind van het jaar te laten ratificeren.

In de praktijk komt hiermee de no deal-Brexit in beeld, waarmee de EU en het Verenigd Koninkrijk zouden terugvallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie, met wederzijdse invoerheffingen.

LEES OOK: No deal of op het nippertje een Brexit-akkoord: het VK gaat er hoe dan ook flink op achteruit