Als het gaat over doordenkertjes kent Nederland natuurlijk maar één echte kampioen.

Wijlen Johan Cruijff grossierde in citaten die het midden hielden tussen ogenschijnlijke platitudes en diepere filosofische wijsheden: van ‘voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen’ tot ‘als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.’

De kersverse Nederlandse topman van het Duitse automerk Audi lijkt Cruijffiaanse kwaliteiten te bezitten, zo blijkt uit een uitgebreid interview van het Financieele Dagblad met Bram Schot.

Sinds 1 januari dit jaar is Schot definitief aangetreden als CEO van Volkswagendochter Audi, waarbij hij voor de taak staat het dieselschandaal te doen vergeten en het premium automerk klaar te stomen voor een toekomst met elektrisch rijden en zelfrijdende auto’s.

Hieronder volgen 7 opmerkelijke citaten van Bram Schot met diepere lessen voor managers:

Over de kracht van toptalenten zoals Roger Federer en Max Verstappen:

“Als je de limiet, de grens niet zoekt, zul je die nooit vinden. Als je eroverheen gaat, heb je haar gevonden.”

Lees ook op Business Insider

Over het overwinnen van tegenslag (dieselschandaal):

“Het is niet iets om trots op te zijn, maar we kunnen wel trots zijn op onze toekomst. Ik ben van de toekomst, niet van het verleden.”

Over doelen stellen:

“We denken niet meer vooruit vanuit gisteren, maar terug vanuit wat we ons kunnen voorstellen.”

Over managen:

“Als je succesvol wilt zijn moet je snel zijn en als je snel wilt zijn moet je eenvoudige processen hebben. Eenvoudige processen worden gecreëerd door mensen met zelfvertrouwen. Middelmatigheid creëert complexiteit.”

“We moeten niet alleen nadenken over de ‘best practices’, maar ook over ‘next practices’.”

“Je economische machine moet je begrijpen, je moet de corebusiness echt goed onder de knie hebben. En je moet weten waar je passie zit. De kern van een bedrijf bevindt zich daar precies middenin, waar deze drie zaken elkaar overlappen.”

Over innoveren:

“We hebben het collectieve brein, onze collectieve intelligentie, nodig vanuit het hele bedrijf. Daar wil ik steun aan geven als CEO, iedereen moet een stem hebben. In hiërarchie ben ik niet zo geïnteresseerd.”

Lees het hele interview met Audi-CEO Bram Schot bij het Financieele Dagblad (€)

 

LEES OOK: Dit gebeurde er met prijzen van nieuwe auto’s de afgelopen 7 jaar: kleine stadsauto’s én duurdere leasebakken zijn 28% duurder geworden