De Nederlander Bram Schot wordt interim-topman van Audi. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van bronnen bij de Duitse automaker.

Hij neemt de taken van de gearresteerde Rupert Stadler waar.

Stadler wordt verdacht van betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Hij werd gearresteerd uit vrees dat hij met bewijsmateriaal kan knoeien of getuigen kan beïnvloeden.

De nu 57-jarige Schot behaalde een Master Business Administration aan The University of Bradford en begon zijn professionele loopbaan in 1986 bij ABN AMRO. In 1987 stapte hij over naar Daimler waar hij diverse functies bij onder meer Mercedes-Benz bekleedde. Zo was hij van 2006 tot 2011 de CEO van DaimlerChrysler/Mercedes-Benz in Italië.

Hij volgde na te zijn begonnen met werken ook nog aanvullende academische opleidingen aan Harvard Business School en Insead Fontainebleau Business School.

In 2011 verhuisde Schot naar Volkswagen, het moederbedrijf van Audi. Sinds vorig najaar zit hij in het bestuur van het luxemerk. Hij houdt zich bezig met verkoop en marketing en nu komt hij volgens Handelsblatt voorlopig aan het roer te staan van het hele concern.

Bram Schot treedt zelden op in de media en volgens het FD heeft zijn LinkedIn-pagina nul connecties en daar valt dus ook niet veel uit op te maken. Wel wordt hij in artikel van NRC uit 2003 door een consultant geroemd voor zijn "geweldig gevoel voor detail, strategisch vermogen en zijn commerciële instelling." Hij wordt in dat stuk ook een "sociaal begaafde kosmopoliet" genoemd.

Audi is het paradepaardje van het Volkswagen-concern dus uit zijn aanstelling asls interim-topman blijkt in elk geval dat de leiding een groot vertrouwen in hem heeft.

Bram Schot is getrouwd en heeft twee kinderen.