Griekenland is volgens premier Kyriakos Mitsotakis “in oorlog” met de bosbranden. Zo woeden onder meer op de eilanden Rhodos, Corfu en Evia grote natuurbranden en zijn al tienduizenden toeristen geëvacueerd. Grote reisorganisaties als TUI, Corendon, Prijsvrij, D-reizen en Sunweb hebben reizen naar Rhodos geschrapt.

Het ziet er niet naar uit dat het de komende dagen gaat regenen of afkoelen op de Griekse eilanden. De temperaturen liggen de komende dagen rond de 35 graden, meldt Weeronline. Door de stevige wind kan het vuur zich makkelijk verspreiden. Op het Griekse vasteland kan het plaatselijk zelfs 45 graden worden. Volgens Mitsotakis liggen er dan ook nog “enkele moeilijke dagen” voor ons.

En niet alleen Griekenland is getroffen door het extreem warme weer, ook in Spanje en Zwitserland zijn al mensen geëvacueerd vanwege bosbranden.

Het Rode Kruis roept iedereen die op vakantie gaat naar Zuid-Europa op, zich goed voor te bereiden. “Volg het nieuws, verken de vluchtroute vanuit je hotel of vakantiehuis en check ook een alternatieve route als het nodig is”, zo raadt de hulporganisatie aan. “Zet een tas klaar voor als je moet evacueren, met daarin je paspoort, verzekeringspas en waardevolle spullen.”

Door de opwarming van de aarde zullen extreme hittegolven als deze met bijbehorende bosbranden steeds vaker voorkomen. Daarom is het goed om te weten wanneer je als toerist je geld terug kan krijgen als je vakantiebestemming getroffen wordt.

Als je de reisverzekering pas afsluit nadat er bosbranden zijn uitgebroken, kan het zijn dat die situatie wordt uitgesloten van verzekering.

Kleurcodes per land voor dekking reisverzekering

Financiéle vergelijker Pricewise wijst erop dat de reisverzekeraar aan de hand van de kleurcode van een land bepaalt wat de dekking is vanuit de reisverzekering. Als je naar een gebied reist dat op het moment van vertrek al de kleurcode oranje of rood heeft, kan het zijn dat de reisverzekeraar niks dekt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de drie Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia maandagavond weliswaar aangescherpt van groen naar geel, maar er geldt dus nog geen oranje of rood.

Als een land de kleurcode oranje of rood krijgt tijdens je vakantie, dan ben je nog wel gedekt als je het land zo snel mogelijk verlaat. Wat ‘zo snel mogelijk’ is, verschilt per verzekeraar.

Volgens de ANWB moet je eerst contact opnemen met de alarmcentrale van je verzekeraar als je tijdens je vakantie te maken krijgt met een bosbrand en extra kosten moet maken voor bijvoorbeeld vervangend verblijf of je terugreis, anders krijg je meestal geen vergoeding.

De hoogte van de vergoeding hangt af van de dekking van de verzekering en het kan zijn dat je een aanvullende dekking had moeten afsluiten om alle kosten vergoed te krijgen.

De ANWB raadt ook aan de de polisvoorwaarden van je verzekering voor vertrek altijd goed te controleren. Sommige verzekeraars noemen bosbranden letterlijk, terwijl andere het hebben over "natuurramp of -geweld", waar bosbranden dan onder vallen.

In de polisvoorwaarden van de reisverzekering kan je precies lezen op welke dekking je kunt rekenen.

In het geval van Rhodos en bij andere extreme situaties kan ook het Calamiteitenfonds uitkomst bieden. De Calamiteitencommissie van het fonds heeft de bosbranden in het zuidoosten van Rhodos uitgeroepen tot calamiteit en daarmee een zogeheten "uitkeringsvatbare situatie" vastgesteld voor de gebieden rondom Lindos, Lardos en onder Gadoura Meer. Dat betekent dat het Calamiteitenfonds de kosten vergoedt voor reisaanpassingen en repatriëring van reizigers die onder de garantieregeling van het fonds op Zuid-Oost Rhodos verblijven.

Als je door de bosbranden je reis wil annuleren en je geld terug wilt, of een andere vakantie wenst te boeken, moet je een annuleringsverzekering hebben afgesloten. In de meeste gevallen moet je dat binnen zeven dagen na het boeken doen. Wie geen (volledige) vergoeding krijgt voor het annuleren van de reis kan ook een beroep doen op het Calamiteitenfonds als er sprake is van een calamiteit zoals nu in het zuidoosten van Rhodos.

LEES OOK: Per ongeluk onverzekerd op vakantie: let op deze 6 punten bij je reisverzekering