• De Britse premier Boris Johnson ontmoette maandag Jeff Bezos en Lauren Sánchez in New York.
  • Volgens een woordvoerder van Downing Street spraken ze over klimaatverandering en belastingen.
  • Bezos zei maandag 1 miljard dollar te willen besteden aan natuurbehoud.

Amazon-oprichter Jeff Bezos sprak maandag in New York met de Britse premier Boris Johnson. Die was naar New York gevlogen voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Bezos postte een foto van de bijeenkomst op zijn Instagram-account. Zijn vriendin Lauren Sánchez was er ook bij.

Volgens Bezos spraken Johnson en hij over klimaatverandering. “Goede uitwisseling van ideeën over klimaatverandering met veel passie voor het behoud en herstel van de natuur,” schreef de oprichter van internetreus Amazon op Instagram.

Een woordvoerder van het kantoor van de premier op 10 Downing Street bevestigde dat het tweetal klimaatverandering heeft besproken, alsmede belastingen.

Ze bespraken de komende COP26-top - de United Nations Climate Change Conference die volgende maand in het Schotse Glasgow moet plaatsvinden - en "waren het eens dat er meer privaat en publiek geld gemobiliseerd moet worden om ontwikkelingslanden te steunen bij de bescherming van de biodiversiteit, onder meer via de LEAF Coalition", zei de woordvoerder. De LEAF Coalition is een liefdadigheidsfonds dat tropische bossen beschermt.

"De premier en meneer Bezos spraken af samen te werken om te kijken wat er nog meer gedaan kan worden in de aanloop naar en tijdens de COP26-top", zei de woordvoerder.

Jeff Bezos ontmoet de Britse premier Johnson.
Foto: Michael M. Santiago/Getty Images

Op dezelfde dag dat Bezos en Johnson elkaar ontmoetten, zegde Bezos toe 1 miljard dollar te schenken aan projecten voor natuurbehoud.

De woordvoerder van Downing Street voegde eraan toe dat Johnson ook het onderwerp belasting te berde bracht en dat hij "hoopte op vooruitgang in de implementatie van de G7-overeenkomst over belastingen".

De G7-landen werden het in juni in beginsel eens over een voorstel waarbij grote multinationale ondernemingen als Amazon minimaal 15 procent belasting betalen in de landen waar ze actief zijn.

Johnson vindt dat Amazon meer belasting in het Verenigd Koninkrijk moet betalen. De totale inkomsten van het internetbedrijf in het VK bedroegen in 2020 20,6 miljard pond (omgerekend 23,9 miljard euro). Het bedrijf betaalde daarover 18,3 miljoen pond (21,3 miljoen euro) aan vennootschapsbelasting.

In Bezos' Instagram-post zei de miljardair ook dat ze het over de boeken van sciencefictionauteurs Isaac Asimov en Arthur C. Clarke hebben gehad.

LEES OOK: Boris Johnson zegt tegen vrienden dat hij blut is en daarom gratis vakanties moet accepteren – volgens anderen is de Britse premier gewoon gierig