Te vroeg juichen: dat is iets waar de Britse premier Boris Johnson voor wil waken. De Conservatieve partij van Johnson stevent in de jongste peilingen nog steeds af op een parlementaire meerderheid. Maar de premier blijft voorzichtig.

De Conservatieve Partij zou volgens peilingsbedrijf YouGov 339 van de 650 Lagerhuiszetels kunnen winnen, bericht The Times. Daarna volgt de linkse Labourpartij met 231 zetels.

Een peiling van Focaldata schetste dinsdag een vergelijkbaar beeld. Daar staan de Conservatieven op 337 zetels, fors minder dan in een peiling eind november. Toen becijferde het bedrijf nog dat de partij van Johnson kon rekenen op 366 zetels.

Focaldata zegt nu dat partijen in circa 67 kiesdistricten zo dicht op elkaar zitten dat de uitslag daar eigenlijk niet te voorspellen is.

Johnson: ‘Dit kan niet spannender zijn’

Johnson is dan ook allerminst zeker van een daverende zege. “Dit kan niet spannender zijn, het kan zeer dicht bij elkaar zijn”, vertelde hij tegen de zender Sky News. “Ik zeg alleen tegen iedereen dat het risico reëel is dat we morgen weer naar een parlement zonder partij met absolute meerderheid gaan”, aldus de premier.

Het wordt volgens hem dan een onmogelijke opgave om zijn Brexit-deal door het parlement te loodsen. "Dat betekent dat we weer vijf jaar krijgen vol verwarring, chaos, getreuzel, uitstel en verdeeldheid."

Johnson waarschuwde zijn aanhangers dinsdag ook al dat de race nog niet gelopen is en dat "iedere stem nodig is". Hij verwees naar de parlementsverkiezingen in 2017. Toen deden de Conservatieven het ook goed in de peilingen, maar verloren ze hun absolute meerderheid.

Zetel van Johnson in Londen niet veilig

Mogelijk moet Johnson ook voor zijn eigen zetel in het kiesdistrict Uxbridge in Londen een flinke strijd leveren. Tientallen actiegroepen hebben de leider van de pro-Europese Liberaal Democratische Partij, Jo Swinson, afgelopen week gevraagd haar partij uit de Britse verkiezingen in de plaats Uxbridge te halen. De reden is dat Johnson namens dit kiesdistrict in het Lagerhuis een zetel heeft. Hij won die met een meerderheid van circa 5000 stemmen.

Veel tegenstanders van de Brexit en allerlei andere groepen die het beleid van de Conservatieve Johnson afwijzen, zien kansen "Boris eruit te schoppen" in Uxbridge, aan de westrand van Londen. Britse media meldden dat circa negentig verschillende belangengroepen in een open brief aan Swinson hebben gevraagd Uxbridge op te geven, omdat dan de Labour-kandidaat in dat district, Ali Milani, een redelijke kans heeft te winnen.

Nog nooit verloor een Britse premier zijn zetel in het parlement Het is niet duidelijk wat van Johnson wordt verwacht als hij de eerste wordt.

Het initiatief van de brief aan Swinson komt van de anti-Brexitactivist Hugo Dixon. Hij belooft als tegenprestatie te proberen Labour te bewegen een ander kiesdistrict op te geven, waar de kandidaat van de Liberal Democrats het opneemt tegen de Conservatieve minister Dominic Raab. Die behaalde er een ruime meerderheid in 2017, maar die zou gevaar lopen als de 11.000 Labour-kiezers van toen naar iemand anders op zoek moeten. Vooralsnog lijkt er een stembusdeal tussen Labour en de Liberal Democrats er echter niet in te zitten.

Lees meer over de Britse verkiezingen: