De Britse acteur Hugh Grant heeft kritiek geuit op een parodie van de filmklassieker Love Actually met de Britse premier Boris Johnson.

De Conservatieve Partij gebruikt het spotje bij de campagne voor de verkiezingen van komende donderdag.

Volgens de echte hoofdrolspeler van Love Actually vergat Johnson in de nagebootste scene, waarin de premier zwijgend zijn verhaal doet tegenover een kiezer met tekstborden, een cruciaal bord te tonen over het belang om de waarheid te vertellen. Dat zei Grant dinsdag op de radio bij de BBC.

“Het viel me op dat een van de borden uit de originele film die hij niet liet zien het bord was waarop [de acteur] Andrew Lincoln zei: ‘En met Kerstmis vertel je de waarheid’,” aldus Grant.

In de originele scene uit 2003 toont Lincoln, in de rol van Mark, een bord waarop hij zijn liefde verklaart aan Juliet, gespeeld door Keira Knightley.

Lees ook op Business Insider

Love actually

Andrew Lincoln verklaart als Mark met tekstborden zijn liefde aan Juliet in Love Actually.

“Ik vraag me af of de spindoctors van de Conservatieve Partij vonden dat die tekst niet erg goed zou staan in de handen van Boris Johnson”, zei Grant.

Grant, die zelf een Britse premier speelde in de kerstfilm uit 2003, complimenteerde het spotje als “goed gemaakt”, maar grapte over de financiering ervan.

“Ik vond het behoorlijk goed gedaan, met een hoge productiekwaliteit”, aldus de acteur. “Het is duidelijk dat de Conservatieve Partij veel geld heeft. Misschien zijn alle roebels hieraan besteed.”

Uit een achtergehouden inlichtingendocument dat in november naar buiten kwam bleek dat de Conservatieve Partij banden had met negen Russische geldschieters.

De parodie van Love Actually, met slogans als ‘Brexit Actually’ en ‘Vote Conservative Actually’, is een late poging van Johnson om kiezers voor zich te winnen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 12 december. Johnson belooft het Britse electoraat een snelle afwikkeling van het slepende Brexitproces als zijn Conservatieve Partij een meerderheid haalt in het Lagerhuis.

Grant voert ondertussen zelf campagne door van deur tot deur te gaan in wijken van Londen om kiezers ervan te overtuigen dat Brexit een slecht idee is. Ook dat doet velen denken aan Love Actually, waarin zijn personage aanbelt bij verschillende woningen op zoek naar zijn geliefde Natalie.

hugh on brexit trail

Fans vergelijken de campagne van Hugh Grant tegen Brexit met zijn rol als Britse premier in Love Actually. Foto: David Mirzoeff/PA Images via Getty Images

Lees meer over de Britse verkiezingen: