Boris Johnson en minister Jeremy Hunt van Buitenlandse Zaken nemen het tegen elkaar op in de de laatste ronde van de strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieven en daarmee ook de functie van Britse premier.

Minister van Milieu Michael Gove is de laatste afvaller. Hij kwam twee stemmen tekort om door te dringen tot de laatste ronde. Johnson kreeg in de vijfde ronde, net als de voorgaande rondes de meeste stemmen (160). Hunt kreeg 77 stemmen en Gove bleef steken op 75.

De interne verkiezing van de Conservatieve Partij wordt uiteindelijk beslist door circa 160.000 leden van de partij. Die bepalen de komende weken wie de opvolger wordt van Theresa May als Brits premier en partijleider van de Conservatieven. Het resultaat van de stemming wordt eind juli verwacht.

Johnson, de flamboyante ex-burgemeester van Londen, is de favoriet om de nieuwe Britse premier te worden. Ondanks een reeks schandalen in het verleden en kritiek over zijn gebrek aan gedetailleerde dossierkennis, heeft hij de race gedomineerd en is hij veruit de bekendste kandidaat van de twee finalisten.

Hunt is zich er terdege van bewust dat Johnson op pole-position ligt, maar houdt moed: “Ik ben de underdog, maar in de politiek zijn altijd verrassingen mogelijk, net als vandaag”, tweette hij. “Ik twijfel niet aan de grote verantwoordelijkheid die op mijn schouders rust om de Brexit te regelen en verkiezingen te voorkomen, maar ook voor de economie en de rol van ons land in de wereld”.

Johnson is er de afgelopen weken van beschuldigd de media te ontlopen, maar zal nu onder enorme druk komen te staan om met meer details te komen hoe hij Groot-Brittannië op 31 oktober uit de Europese Unie wil halen met of zonder deal.

LEES OOK: Boris Johnson de nieuwe Britse premier? Reken dan maar op flinke schokken voor het Britse pond