ANALYSE – De echte strijd staat op het punt om uit te barsten. Daarmee bedoel ik niet het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar het politieke gevecht om wie Theresa May mag opvolgen als leider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk.

De winnaar staat voor de enorme uitdaging om het Brexit-proces tot een goed einde te brengen. De afgebrande en uitgebluste May kan erover meepraten dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Toch staan er tal van kandidaten te popelen om het stokje over te nemen.

Wie zijn de grootste kanshebbers? Welke Brexit-plannen hebben ze? En wat betekent dat voor het Britse pond?

De kroonprins: Boris Johnson

Voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson is met afstand de grootste kanshebber voor het premierschap. Hij stapte afgelopen najaar op als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij het niet eens was met de wijze waarop May probeerde om het land uit de EU te leiden.

Tijdens de eerste stemmingsronde van afgelopen donderdag ging Johnson duidelijk aan kop. Hij kreeg 114 stemmen van Conservatieve parlementariërs op een totaal van 313.

Johnson stemde bij het referendum van 2016 vóór de Brexit. Onlangs dreigde Johnson de fiscale rekening van bijna 44 miljard niet te zullen betalen aan de Europese Unie, zolang er geen nieuwe vertrekregeling komt.

Met zijn excentrieke gedrag en scherpe uitspraken is hij zeer schandaalgevoelig. Een zege van Johnson is een voorbode van nieuwe koersschokken voor het pond.

De uitdager: Jeremy Hunt

Volgens Britse wedkantoren is voormalig zakenman Jeremy Hunt na Johnson de grootste kanshebber om May op te volgen als leider van de Conservatieve Partij. Tijdens de eerste stemmingsronde kreeg Hunt steun van 43 Conservatieve parlementariërs.

Hunt spreekt vloeiend Japans en bij het Brexit-referendum stemde hij ervoor om in de EU te blijven. Inmiddels heeft hij zich echter aangesloten bij het Brexit-kamp.

In tegenstelling tot veel partijgenoten ziet Hunt het niet zitten om zonder akkoord Europa de rug toe te keren. Dat zou in zijn ogen politieke zelfmoord zijn voor de Conservatieve partij. Door zijn terughoudendheid om te dreigen met een no deal-Brexit, loopt Hunt mogelijk het premierschap mis.

Andere kanshebbers

Naast Johnson en Hunt hebben nog vijf andere politici de gooi gedaan naar het premierschap. Voormalig minister van Milieu Michael Gove wil bijvoorbeeld nog ruim voor de deadline van 31 oktober uit de EU stappen. Zijn kansen zijn echter flink afgenomen toen hij bekende dat hij twintig jaar terug eens cocaïne gebruikte.

Voorlopig is het pond de grote verliezer, aangezien de grootste kanshebbers zich fel afzetten tegen Europa. De munt heeft de afgelopen maand al bijna 3 procent verloren. Het gaat nog een wilde rit worden richting de finale stemronde in de week van 22 juli.

Joost Derks valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.