ANALYSE – Het is de Britse premier Boris Johnson niet gelukt om het Lagerhuis buitenspel te zetten. Door zijn geblunder richting de Brexit-deadline van 31 oktober, loopt hij het risico om het pijnlijke record van kortstzittende premier ooit over te nemen van George Canning (118 dagen).

De Britse premier Boris Johnson kreeg deze week een nieuwe nederlaag te slikken. Het Britse Hooggerechtshof bepaalde dat de schorsing die Johnson het Lagerhuis heeft opgelegd, onwettig is.

Ondanks een storm van kritiek, peinst Johnson er niet over om excuses aan te bieden aan parlementariërs. Of aan koningin Elizabeth, die hij onder blijkbaar valse voorwendselen had verleid om de parlementsschorsing goed te keuren. In plaats daarvan kiest hij keihard de tegenaanval.

Johnson vergeleek het Verenigd Koninkrijk (en impliciet zichzelf) eerder met de Hulk, die sterker wordt naarmate hij bozer is. Bovendien daagde hij de oppositie uit om een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen, zodat er nieuwe verkiezingen kunnen komen in het VK.

Je zou denken dat Johnson sterk inzet op nieuwe verkiezingen in de hoop dat hij voldoende steun krijgt om de Brexit er toch doorheen te drukken. De Brexit is echter een reeks van pijnlijke misrekeningen.

In 2016 stapte premier David Cameron op, omdat hij zijn lot had verbonden aan het Brexit-referendum. Een jaar later verloor de Conservatieve Partij de meerderheid in het Lagerhuis. Dat gebeurde bij vervroegde verkiezingen, die premier May juist had afgekondigd in de misplaatste hoop dat ze de machtspositie van haar partij juist kon vergroten.

Eerder dit jaar moest May aftreden, door de foute inschatting dat ze haar Brexit-akkoord met de EU wel door het Lagerhuis kon loodsen.

Geen no deal-Brexit

De kans is enorm groot dat deze lijst met missers straks wordt uitgebreid met de verkiezingen waar Johnson op inzet. Hij probeert nu echter vooral tijd te winnen om een no deal-Brexit er doorheen te drukken.

Oppositiepartijen hebben echter al laten weten alleen akkoord te gaan met verkiezingen, als er een waterdichte garantie is dat Johnson het land niet stiekem uit de EU loodst. Op 31 oktober is de Brexit-deadline en twee weken eerder is er op een Europese top de laatste kans voor Johnson om zelf een akkoord te sluiten met de EU.

Wat gaat er komende maand gebeuren en wat betekent dat voor het pond?

De kans dat Johnson overeenstemming bereikt met de EU is heel klein. Europese diplomaten lieten al doorschemeren dat de onderhandelingen trager verlopen dan onder May. En als er op wonderbaarlijke wijze toch een akkoord komt, lukt het nooit om dat op tijd door het vijandige Lagerhuis te loodsen.

Het is bijna onvermijdelijk dat Johnson straks voor de keuze staat om een pijnlijk uitstel te vragen, of op te stappen. In beide gevallen zal dit gunstig uitpakken voor het Britse pond, aangezien het scenario van een no deal-Brexit weer even de koelkast ingaat.

Het pond is de afgelopen weken al met 3  procent gestegen ten opzichte van de euro. Die opleving kan zomaar nog even doorzetten.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.