In de Brexit-soap is het absurde heel gewoon geworden. Zoals een premier die het parlement vraagt om een motie van wantrouwen tegen hemzelf in te dienen.

Premier Boris Johnson is woensdag in het Britse Lagerhuis verschenen dat hij eerder onrechtmatig met reces had gestuurd. Volgens de premier is het parlement “verlamd”, zo zei hij aan het begin van zijn toespraak. Hij vroeg de parlementariërs om een motie van wantrouwen in te dienen of zich anders niet verder met het Brexit-proces te bemoeien.

“Dit parlement moet zich ofwel afzijdig houden en deze regering de Brexit laten afronden, of een motie van wantrouwen inbrengen en uiteindelijk de dag des oordeels met de kiezers tegemoet gaan”, aldus Johnson, die met dat laatste doelt op nieuwe verkiezingen.

Labour: eerst uitstel van Brexit

Oppositieleider Jeremy Corbyn zei dat Johnson eerst uitstel van de Brexit moet bewerkstelligen. “Het is heel eenvoudig: als u een verkiezing wilt, zorg voor uitstel en laten we een verkiezing houden”, aldus de Labourleider.

De premier keerde woensdag vervroegd terug van topontmoetingen bij de VN in New York, omdat het Hooggerechtshof zijn handelen met betrekking tot een gedwongen reces van het parlement als onwettig heeft bestempeld. Het parlement is daarom weer aan het werk gegaan. Het was de eerste bijeenkomst van het Britse Lagerhuis sinds 9 september.

Johnson wil dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen, maar velen in de oppositie willen eerst garanties dat er 31 oktober geen no deal-Brexit komt.

LEES OOK: Het Britse parlement is nooit geschorst geweest en komt weer bijeen – dit zijn de 22 meest bizarre momenten uit het Brexit-drama