Sinds 1 januari is het lage btw-tarief voor tal van dagelijkse behoeften verhoogd van 6 naar 9 procent. Daardoor is een Nederlands huishouden dit jaar gemiddeld zo’n 300 euro meer kwijt, volgens eerder schattingen.

De gevolgen van de btw-verhoging zien we duidelijk terug in de hogere inflatie. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de gemiddelde prijsstijging van je boodschappenmandje in februari 2,6 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2018. Ter vergelijking: afgelopen december lag de gemiddelde prijsstijging nog op 2 procent.

Kijk je specifiek naar voedingsmiddelen, dan zijn die in februari gemiddelde 2,9 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

In de cijfers van het CBS kun je verschillende soorten voedingswaren ook meer gedetailleerd volgen. Dat heeft Business Insider voor in totaal 56 etenswaren gedaan. Daarbij valt op dat de verschillen fors zijn.

De aardappeleters van Van Gogh zouden zich verslikken in de prijsstijging van hun typisch Hollandse avondmaal. Volgens het CBS stegen de prijzen van aardappels in februari 2019 sterk ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor.

Met 17 procent zijn aardappels de absolute winnaars in het rijtje, en daarmee de zetmeel minnende consument de verliezer. Hiervoor mogen ze de tegenvallende oogst vorig jaar in Noordwest-Europa bedanken.

De dag goed beginnen met een ei en een stuk beboterde toast is ook aanzienlijk duurder geworden, blijkt uit de CBS-cijfers. De prijs van eieren steeg volgens de consumentenprijsindex in februari met 9,9 procent op jaarbasis. Voor brood ging het om een prijsstijging van 5,1 procent en boter werd 10,8 procent duurder (margarine is 'maar' 6 procent duurder geworden).

De halfvolle melk die je 's ochtends over je cornflakes of muesli giet, steeg volgens de consumentenprijsindex het afgelopen jaar net 1,1 procent. Voor volle melk kwam die prijsstijging neer op zo'n 2,1 procent. Liefhebbers van yoghurt zijn net iets beter uit met 1,5 procent.

De duurdere zuivelproducten houden mede verband met de dalende melkproductie in de EU en de noodzaak om meer te importeren.

Ook prijsdalingen: vers fruit

Opvallend is dat er ook een aantal dalers bij zitten. Het idyllische zondagochtendontbijt valt een stuk goedkoper uit als je vooral vers of gekoeld fruit eet.

Mede door de prijsoorlog tussen de supermarkten in het groente- en fruitschap zijn fruitproducten in februari gemiddeld 7,7 procent goedkoper geworden vergeleken met een jaar geleden.

Lees meer: