Het rommelt in de top van de Volksbank. Financieel directeur Pieter Veuger is binnen een half jaar alweer vertrokken.

Zijn vertrek staat staat niet op zichzelf. De afgelopen twee jaar zijn maar liefst vijf nieuwe namen benoemd in de raad van commissarissen en het bestuur.

Volgens het Financieele Dagblad is de sfeer in de bestuurstop verziekt. Topman Maurice Oostendorp zou daarvoor in belangrijke mate verantwoordelijk zijn.

Oostendorp wordt op 15 augustus opgevolgd door Martijn Gribnau. Die blijkt nog over een Amerikaanse werkvergunning te beschikken, waardoor de Volksbank onder de sanctiewet van de VS valt.

De Volksbank moet na een half jaar alweer op zoek naar een nieuwe financieel directeur. Pieter Veuger vertrekt bij het concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank.

Dat maakte de bank vrijdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Veuger was daarbij niet aanwezig. Zijn naam wordt ook niet genoemd in de rapportage.

Veuger was op 19 maart begonnen aan zijn functie.

Volgens de raad van commissarissen verlaat Veuger de bank, omdat er een “dynamiek bestaat tussen de directieleden die onvoldoende basis vormt voor een constructieve samenwerking”.

Ingewijden zeggen tegen het Financieele Dagblad (FD) dat de sfeer verziekt is in de bestuurstop. "De emoties zouden zo hoog zijn opgelopen dat toezichthouders, waaronder DNB en de ECB, en ook NLFI, dat de staatsbelangen beheert, kritisch meekijken en de raad van commissarissen (rvc) het noodzakelijk vond om in te grijpen", aldus de zakenkrant.

De Volksbank is sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 in handen van de Nederlandse staat. De aankoop kostte de overheid bijna 2,7 miljard euro.

Veel wisselingen in de Volksbank-top

Het vertrek van CFO Veuger staat niet op zichzelf. Volgens het FD zijn er de afgelopen twee jaar liefst vijf nieuwe namen benoemd in de raad van commissarissen en het bestuur. De krant spreekt van een "gespannen sfeer" in de top.

Topman Maurice Oostendorp, die sinds 2015 aan het roer staat van de Volksbank, zou daar een belangrijke rol in hebben. Dat beeld komt naar voren uit een EY-rapport naar het functioneren van het bestuur dat het FD heeft ingezien. Een bron noemt Oostendorps manier van leidinggeven "manipulatief".

Ook zou hij meerdere malen in botsing zijn gekomen met zijn risico-directeur, de juridische afdeling van de bank en toezichthouders van de Europese Centrale Bank. De directeur Juridische en Fiscale Zaken is vanwege de hoogoplopende ruzie op 1 juli bij de Volksbank vertrokken.

Oostendorps opvolger valt onder de Amerikaanse sanctiewet

In mei kondigde de Volksbank aan dat Oostendorp per 15 augustus zijn functie neerlegt als CEO. Zijn opvolger is Martijn Gribnau, die als bestuurder werkte bij Genworth Financial, een in de Verenigde Staten gevestigde financieel dienstverlener.

Juist daar is nu een probleem mee, meldt De Telegraaf. Gribnau heeft na zijn vertrek bij Genworth zijn Amerikaanse werkvergunning niet opgegeven.

Met deze zogenoemde 'green card' wordt Gribnau door de VS bestempeld als 'US Person'. Daarmee valt ook De Volksbank onder de Amerikaanse wet- en sanctieregelingen, aldus de krant.

President-commissaris Jan van Rutte stelt tegenover De Telegraaf dat de directie de raad van commissarissen heeft geadviseerd dat Gribnau zijn green card moet opgeven vanwege de risico’s die dit met zich meedraagt voor de Volksbank. "We hebben dit advies van de directie overgenomen", aldus Van Rutte.

Waar de commissarissen aanvankelijk vonden dat de risico’s acceptabel waren, daar wordt het nu na het directieadvies "niet verstandig bevonden om dit voor de toekomst te continueren". Onduidelijk is wanneer de raad van commissarissen precies afwist van de situatie.

Hoekstra spreekt Volksbank aan op gedoe in raad van bestuur

Ondertussen heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën zijn zorgen geuit over de perikelen bij de Volksbank. Hij heeft naar eigen zeggen de voorzitter van de raad van commissarissen persoonlijk gesproken.

Hoekstra noemt het vertrek van de financieel directeur "teleurstellend". "Het is nooit de bedoeling dat een bestuurder die een halfjaar geleden is aangesteld, op zo'n korte termijn weer afscheid neemt."

De stabiliteit van de bank is volgens de minister "verder geen reden tot zorg". Wel merkt hij op dat een stabiel bestuur essentieel is voor de continuïteit en koers van de bank.

Hij verwacht van de raad van commissarissen dat die ervoor zorgt dat de samenwerking binnen de raad van bestuur zo snel mogelijk verbetert.

Lees meer over banken: