• Passagiers van ruimtevaartbedrijf Blue Origin krijgen training om te weten wat ze moeten doen  als hun ruimtecapsule pal naast of op een cactus landt in de woestijn.
  • Ruimtetoerist Chris Boshuizen vertelde Insider dat het grondpersoneel, dat laarzen met stalen neuzen draagt, de cactus uit de weg moet ruimen.
  • Boshuizen was in oktober aan boord van een Blue Origin-vlucht met acteur William Shatner.

Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, leert ruimtetoeristen hoe ze na de landing uit de ruimtecapsule moeten komen als een cactus de uitgang blokkeert, vertelt ruimtetoerist Chris Boshuizen aan Insider.

De instructies omtrent cactussen zijn onderdeel van de training die ruimtetoeristen krijgen, als ze met de New Shepard-raket van Blue Origin naar de rand van de ruimte worden gebracht en vervolgens landen in de woestijn, aldus Boshuizen. Hij was op 13 oktober aan boord van een ruimtevlucht van het bedrijf, samen met acteur William Shatner.

Lees ook: Nieuwe video uit het ruimteschip van Blue Origin toont een ontroerde William Shatner, starend naar de aarde: ‘Geen beschrijving kan dit evenaren’

Na een vlucht van ongeveer 11 minuten keert de ruimtecapsule terug naar de woestijn van de Amerikaanse staat Texas. Er is dan een kans dat het ruimtevaartuig bovenop of naast een cactus landt.

In zo’n geval moeten de astronauten in de capsule wachten op het grondpersoneel, zegt Boshuizen. Het personeel draagt laarzen met stalen neuzen waarmee ze de cactus uit de weg ruimen.

“Natuurlijk spring je niet zomaar uit de capsule wanneer deze bovenop een cactus ligt”, voegt hij eraan toe.

Chris Boshuizen (derde van links) en zijn medepassagiers. Foto: Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images
Chris Boshuizen (derde van links) en zijn medepassagiers. Foto: Patrick T. Fallon/AFP via Getty Images

Een woordvoerder van Blue Origin bevestigt tegenover Insider het cactus-scenario inderdaad onderdeel is van de training. “We doorlopen een aantal scenario’s met onze astronauten om hun comfort en veiligheid te garanderen.”

Een ander scenario waarvoor de passagiers worden getraind, is hoe ze de ruimtecapsule veilig kunnen verlaten als ze al hebben plaatsgenomen en Blue Origin op het laatste moment besluit de lancering af te blazen.

Boshuizen beschrijft de training als “intens”, maar zegt dat het een goede voorbereiding was op de ruimtevlucht.

LEES OOK: Blue Origin van Jeff Bezos ontvouwt plannen voor een ruimtestation waar zowel wetenschappers als ruimtetoeristen en commerciële partijen welkom zijn