• Blue Origin werkt samen met Sierra Space en Boeing aan een commercieel ruimtestation genaamd Orbital Reef.
  • Het ruimtestation van het bedrijf van Jeff Bezos moet ergens tussen 2025 en 2030 in gebruik worden genomen.
  • Volgens een woordvoerder van Orbital Reef heeft NASA al aangegeven een belangrijke huurder te worden.

Blue Origin heeft maandag plannen aangekondigd om een eigen commercieel ruimtestation te bouwen.

Het bedrijf van Jeff Bezos wil ‘Orbital Reef’ ergens tussen 2025 en 2030 in gebruik nemen. Het wordt volgens Blue Origin een “gemengd businesspark” waar zowel wetenschappers als commerciële klanten en ruimtetoeristen welkom zijn.

Orbital Reef zal bijna net zo groot worden als het International Space Station en biedt ruimte aan 10 personen. Er komen ook verschillende aanvullende voorzieningen, zoals medische zorg aan boord en ontspanningsmogelijkheden.

“NASA en andere ruimtevaartorganisaties zijn al bijna zestig jaar bezig met het ontwikkelen van de ruimtevaart en ruimtestations. Dat stelt ons nu in staat om dit decennium te beginnen met commerciële programma’s”, zegt Brent Sherwood van Blue Origin.

“We willen de toegang uitbreiden, de kosten verlagen en alle benodigde diensten en voorzieningen aanbieden om ruimtevaart breder bereikbaar te maken. Er zal een levendig ecosysteem komen in een baan om de aarde, dat nieuwe ontdekkingen mogelijk maakt, nieuwe producten, nieuwe ontspanningsmogelijkheden en een wereldwijd bewustzijn.”

Het project vloeit voort uit een samenwerking met branchegenoot Sierra Space, Boeing, Redwire Space en Genesis Engineering.

Een woordvoerder van Orbital Reef zegt tegen CNBC dat NASA al heeft aangegeven “een belangrijke huurder” te worden van het nieuwe ruimtestation.

Volgens de planning van Blue Origin zal het ruimtestation al in gebruik worden genomen voordat NASA de stekker uit het International Space Station trekt. Het bedrijf wil een NASA-contract in de wacht slepen dat deel uitmaakt van het ‘Commercial LEO Destinations‘-programma, waarmee de ruimtevaartorganisatie door gebruik te maken van commerciële bedrijven meer dan 1.000 miljard dollar per jaar wil besparen.

Orbital Reef

Foto: Blue Origin

CNBC heeft eerder al bericht dat Blue Origin al meer dan een jaar bezig is met het onderzoeken van de mogelijkheden voor het bouwen van een ruimtestation en ook al meerdere vacatures had geplaatst.

Blue Origin heeft eerder deze maand zijn tweede menselijke ruimtevlucht uitgevoerd met aan boord acteur William Shatner, bekend als Captain James T. Kirk uit Star Trek. Tijdens de eerste vlucht ging de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen mee.

Lees meer over Blue Origin en andere ruimtevaartbedrijven: