• Het succes van het Nederlands elftal op het EK voetbal voor mannen zal in belangrijke mate afhangen van aanvalsleider Memphis Depay.
  • De spits van Oranje valt niet alleen op het voetbalveld op, maar mede door zijn opvallende kleding, extravagante levensstijl en rapcarrière zeker net zoveel daarbuiten.
  • Memphis heeft een moeilijke jeugd gehad, heeft een enorme tattoo van een leeuw op zijn rug en maakte meer interlandgoals dan Marco van Basten.

Memphis Depay is de laatste jaren de absolute aanvalsleider van het Nederlands elftal. Op het EK Voetbal scoorde hij uit een penalty de openingsgoal in de tweede wedstrijd tegen Oostenrijk, die uiteindelijk in een 2-0 overwinning eindigde.

Vooraf werd al verwacht en gehoopt dat Memphis Oranje met goals en assists op sleeptouw zou nemen.

“Hij bepaalt of Nederland de halve finale haalt of er al in de groepsfase uitgaat”, zei oud-international Rafael van der Vaart tegen de NOS. “Als hij het op zijn heupen krijgt, hebben we absoluut een kans om Europees kampioen te worden.”

De nu 27-jarige Memphis Depay heeft een moeilijke jeugd gehad en in de loop van zijn carrière regelmatig de wenkbrauwen doen fronsen met zijn extravagante kledingstijl en activiteiten buiten het voetbalveld.

Memphis debuteerde als profvoetballer bij PSV, kende vervolgens een weinig succesvolle periode bij Manchester United en speelt nu (nog) voor Olympique Lyon. De kans is groot dat hij na de zomer naar Barcelona vertrekt, maar ook Juventus heeft naar verluidt serieuze belangstelling voor de Nederlandse aanvaller.

Dit zijn 6 dingen die je wilt weten over Memphis Depay:

1. Zijn kledingkeuze en extravagante levensstijl ligt vaak onder het vergrootglas

Memphis Depay met de beruchte hoed. Foto: ANP/Jerry Lampen
Memphis Depay met de beruchte hoed. Foto: ANP/Jerry Lampen

In 2015 viel half Nederland over Memphis Depay heen, omdat hij een hoed droeg toen hij aankwam in Noordwijk voor een interlandperiode met Oranje. Hij was toen nog lang niet zo bepalend als nu en kreeg van de pers en een deel van de voetbalwereld het verwijt sterallures te hebben.

Zo stelde VI-analist Johan Derksen dat Depay slecht presteerde, maar wel steeds met zijn kleding en auto’s bezig was. “Wat heeft hij in Engeland laten zien? Dat hij in dure auto’s rijdt, een mooie jas heeft en een hoed draagt. Hij gelooft in zijn eigen beroemdheid.”

Maar daar was volgens Memphis Depay zelf helemaal geen sprake van. “Het ligt niet aan sterallures. Daar heeft het niets mee te maken, want ik ben nog steeds dezelfde persoon als bij PSV”, zei hij in een interview met de NOS. “Ja, het is een hoed. Wat doet een man met een hoed? Ik zet ‘m op. Het is gewoon een hoed. Ik vind dat mooi.”

Ook de Engelse sterspeler Wayne Rooney liet zich later in The Times negatief uit over de opvallende kledingkeuze van Depay toen hij van toenmalig coach Louis van Gaal mee moest doen met de beloftenploeg. “Memphis verpestte het een dag eerder tegen Stoke City. Na afloop zei ik tegen hem dat ie zich niet met al die tierelantijntjes bij de reserves moet melden. En wat deed hij? Memphis verscheen in zijn Rolls-Royce, hij droeg een leren jack en een cowboyhoed.”

Van dergelijke kritiek trok Memphis zich niks aan: “Waarom wordt daar zo hysterisch over gedaan? Waar gaat dit allemaal over? Laat me. Ik ben gewoon een jongen van 21.”

2. Hij werd mishandeld door zijn stiefbroers, maakte zijn school niet af en verkocht op zijn 15e softdrugs

Memphis Depay op 18-jarige leeftijd als speler van PSV. Foto: ANP/Joep Leenen
Memphis Depay op 18-jarige leeftijd als speler van PSV. Foto: ANP/Joep Leenen

Memphis Depay kende een moeilijke jeugd. Hij is kind van een Ghanese vader en Nederlandse moeder en vertelt in de door Simon Zwartkruis geschreven biografie 'Heart of a Lion' dat hij werd mishandeld door zijn stiefbroers.

"Ik ben een aantal keren met een mes bedreigd. Een andere keer klemde een jongen een nijptang op mijn oor en begon hij keihard te trekken", vertelde Memphis in het boek. "Ik werd uitgescholden voor aap, poephoofd."

Op zijn vijftiende, toen hij al lang en breed aan de weg timmerde als voetballer, verkocht hij enige tijd softdrugs, bekende Memphis in zijn biografie. "Zelf heb ik voor een korte tijd drugs verkocht. Softdrugs. Ik was een jaar of vijftien. Ik kwam bij jongens over de vloer bij wie rustig een kilo cocaïne op tafel lag, een brick. Bizar natuurlijk."

Toch geloofde hij al van jongs af aan heilig dat hij zou slagen als profvoetballer. Mede daarom heeft hij zijn school niet afgemaakt, vertelde hij tegen de Volkskrant: "Toen ik 6 was, had ik snel in de gaten dat ik beter was dan andere jongetjes. Ik heb nooit stilgestaan bij de vraag: wat als ik geen voetballer word? Ik weet dat je je schooldiploma moet halen en aan de langere termijn moet denken, maar dat heb ik nooit gedaan. Ik neem dat risico. Ik heb mijn schooldiploma niet gehaald. Ik zat gewoon te wachten totdat het busje van PSV me kwam ophalen."

3. Memphis Depay heeft meer interlandgoals gemaakt dan Marco van Basten

Memphis Depay maakte in 2013 zijn debuut voor Oranje. Foto: ANP/Koen van Weel
Memphis Depay maakte in 2013 zijn debuut voor Oranje. Foto: ANP/Koen van Weel

Memphis Depay heeft tot nu toe 27 goals gemaakt voor het Nederlands elftal. Dat zijn er meer dan de grote EK-held uit 1988, Marco van Basten, er ooit heeft gemaakt. Die bleef steken op 24 interlandgoals.

Ook topspelers als Ruud Gullit (17), Rafael van der Vaart (25) en Piet Keizer (11) kwamen tot minder doelpunten in Oranje dan Memphis.

En als verdedigers maakten ook huidig bondscoach Frank de Boer (13) en zijn voorganger Ronald Koeman (14) minder goals in het Nederlands elftal dan Memphis Depay. Hij is ook de meest scorende speler van de huidige selectie.

Memphis maakte zijn eerste interlandgoal op het WK van 2014 in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Australië. Zijn laatste doelpunt in het shirt van Oranje maakte hij op 17 juni uit een penalty in de wedstrijd tegen Oostenrijk op het EK.

4. Hij heeft een enorme leeuw op zijn rug getatoeëerd

De leeuwentattoo van Memphis Depay. Foto: ANP/Maurice van Steen
De leeuwentattoo van Memphis Depay. Foto: ANP/Maurice van Steen

Memphis Depay heeft een enorme leeuw op zijn rug laten tatoeëren om aan te geven dat hij "een overlever" is na zijn moeilijke jeugd. "De leeuw betekent voor mij king of the jungle. Ik ben altijd overeind gebleven, ook al was het soms moeilijk", liet hij daarover weten aan mediabedrijf Unscriptd.

Hij liet de opvallende tattoo zetten door zijn vaste tatoeëerder Linda Sanders. Zij is daar 25 tot 30 uur mee bezig geweest en moest daarom vijf dagen in Manchester blijven waar Memphis destijds voetbalde, vertelde ze tegen de Volkskrant.

"Ik kon er maar een paar uur per dag aan werken, want hij moest ook trainen en rusten en ­sowieso kun je niet acht uur achter ­elkaar iemand tatoeëren. Dat is te pijnlijk", aldus Sanders.

De leeuw op zijn rug is wel de meest in het oog springende, maar zeker niet de enige tattoo die Memphis Depay heeft. Op zijn borst heeft hij een klavertjevier staan met vleugels, twee engeltjes, sterren en de tekst 'dream chaser' en ook zijn armen en linkerbeen zijn helemaal vol getatoeëerd, onder andere met tekenfilmfiguren en tatoeages in Egyptische stijl.

5. Memphis is ook rapper en droomt van een optreden op Lowlands

Beeld uit videoclip van Fall Back (2019). Bron: YouTube
Beeld uit videoclip van Fall Back (2019). Bron: YouTube

Naast zijn trainingen en wedstrijden voor Olympique Lyon en het Nederlands elftal is Memphis Depay ook volop actief als rapper. Hij brengt regelmatig videoclips uit op YouTube. Zo is het nummer 'Fall Back' dat hij in 2019 plaatste op het videoplatform al bijna zes miljoen keer bekeken.

Vorig jaar bracht hij zijn eerste EP uit: 'Heavy Stepper'. De nummers daarop werden volgens het AD opgenomen in Dubai, Los Angeles, Cannes en Lyon, de stad waar hij voetbalt. De EP liet een persoonlijke kant zien van Memphis, maar toonde ook zijn extravagante levensstijl.

Tegen FHM zei hij in 2020 dat het zijn droom is om ooit op een festival als Lowlands op te treden: "Ik ben meer dan alleen een voetballer. Dat komt steeds meer naar buiten en dat is ook iets wat ik steeds meer naar buiten durf te brengen", vertelde hij. "Als ik kan optreden bij een Lowlands of een Rolling Loud, dan ga ik dat doen. Dat zijn dromen."

6. Hij wil geen Depay op zijn shirt vanwege de slechte band met zijn vader

Memphis Depay en Luuk de Jong na afloop van een interland tegen Estland in 2019. Foto: ANP/Olaf Kraak
Memphis Depay en Luuk de Jong na afloop van een interland tegen Estland in 2019. Foto: ANP/Olaf Kraak

Hoewel hij officieel nog altijd Memphis Depay heet, gebruikt hij als shirtnaam alleen 'Memphis', omdat hij geen goede band heeft met zijn vader. "Hij verdient het niet", zegt Memphis daarover.

Zijn Ghanese vader Dennis Depay scheidde van zijn Nederlandse moeder Cora Schensema toen Memphis vier jaar oud was. Sindsdien is er tot verdriet van zijn vader tot twee jaar geleden nauwelijks contact geweest.

"Hij zei dat hij zijn achternaam niet op zijn shirt wilde. Ik voelde me verschrikkelijk toen ik dat hoorde. Ik zou graag weer met hem in contact komen, ik mis hem enorm", vertelde Dennis Depay in 2015 tegen The Sun.

Memphis Depay zei in 2019 aan de talkshowtafel van Jeroen Pauw dat hij zijn vader heeft vergeven voor "het in de steek laten" van zijn familie en dat het contact weer enigszins is hersteld. "Ik heb een gesprek met hem gehad en ik heb hem vergeven. Niet dat alles gelijk helemaal geweldig is. Maar we hebben af en toe contact. Dat doet mij wel goed en hem sowieso ook."

Lees meer verhalen over het EK voetbal: