De bitcoin zakte maandagavond en dinsdagochtend met ruim 7 procent en noteert op een niveau van iets boven de 60.000 dollar. Andere cryptomunten zoals ether en solana gaan ook omlaag.

De daling van de cryptomarkt volgt op recente records voor onder meer de bitcoin en ether. De bitcoin bereikte op 10 november een all-time high van bijna 69.000 dollar.

Analist Omkar Godbole van de site Coindesk wijst op een commentaar van de financieel directeur van Twitter, die maandag aangaf dat het socialemediabedrijf geen liquide middelen in cryptomunten gaat aanhouden, vanwege de sterke beweeglijkheid van de cryptomarkt.

Belangrijker nog lijkt de verwachting in de markt dat de hoge inflatie in de Verenigde Staten kan leiden tot snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank, aldus Godbole. Bij hogere rentestanden wordt het aantrekkelijker om geld te parkeren op dollarspaarrekeningen in plaats van beleggingen in volatiele cryptomunten.

De zogenoemde dollarindex, die de waarde van de dollar tegen een reeks andere valuta volgt, bereikte dinsdag het hoogste niveau in 16 maanden. Als de dollar aan kracht wint, dan geldt dat als een negatief teken voor de cryptomarkt.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried zet zijn geld op Solana: ‘Beter dan Ethereum’