• De 26-jarige Nederlandse street artist Judith de Leeuw is met de verkoop van vier kunstwerken in één klap miljonair geworden.
  • De kunstenares verkocht haar creaties aan de Zwitserse luxemarktplaats Idoneus, die haar uitbetaalde in cryptotokens.
  • De Leeuw is van plan het geld te besteden aan goede doelen en het aankaarten van maatschappelijke kwesties.

De 26-jarige Nederlandse street artist Judith de Leeuw droomde nooit van rijkdom.

Tegen Het Parool zegt de kunstenares altijd arm te zijn geweest. Ze deed ook haar best om dat te blijven, bijvoorbeeld door verdiend geld gelijk uit te geven aan non-profitprojecten.

Toch werd De Leeuw onlangs in één klap miljonair. Met de verkoop van vier kunstwerken harkte ze maar liefst 2,5 miljoen euro binnen. Het geld is afkomstig van het Zwitserse bedrijf Idoneus, een soort online marktplaats waar men luxegoederen kan kopen met de bijbehorende cryptotoken ‘idon’. Dit is tevens de munt waarin De Leeuw is uitbetaald.

Onder de verkochte kunstwerken valt onder meer een 8 meter hoog doek dat kritiek uit op het kapitalisme. Erop afgebeeld is een meisje dat haar gezicht bedekt terwijl ze wordt overspoeld door dollarbriefjes.

Om haar aan Idoneus gebonden cryptofortuin om te wisselen voor elders besteedbare euro's is de kunstenares van plan om luxegoederen aan te schaffen via de online marktplaats en deze te verkopen voor traditionele valuta.

Ook nu dat De Leeuw met de verkoop omgerekend zo'n 2,5 miljoen euro heeft opgehaald, blijft de bestemming van haar inkomsten onveranderd. Een derde van het bedrag is bestemd voor een Italiaanse organisatie die kinderen in een benarde situatie helpt, zo laat ze weten aan Het Parool.

Het resterende bedrag wil de kunstenares gebruiken voor het aankaarten van maatschappelijke kwesties, zoals de milieucrisis. Zulke projecten, waar normaal geen budget voor is, kan ze nu zelf financieren, zegt De Leeuw.

LEES OOK: De Duitse kunstschilder en vervalser Wolfgang Beltracchi verkoopt kopieën van het duurste schilderij ter wereld als een serie NFT’s