Al jaren proberen cryptobedrijven om een bitcoin-ETF erdoor te krijgen bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Tot nu toe zonder succes.

Een ETF is een op de markt verhandelbaar beleggingsfonds dat de koers van de bitcoin volgt. Zo kun je in de bitcoinkoers beleggen zonder zelf de digitale munten te kopen. Dat zou de handel in de belangrijkste cryptomunt een stuk makkelijker maken en de koers aanjagen. Wellicht stappen dan zelfs institutionele beleggers in zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Maar de SEC wil er telkens niet aan. De waakhond vindt dat de bitcoin gevoelig is voor koersmanipulatie en wil daar beleggers tegen beschermen. Veel handel in cryptomunten vindt namelijk plaats op platforms die ongereguleerd zijn.

Er is een manier om die zorgen weg te nemen. Als de totale bitcoinmarkt heel groot is en er veel wordt gehandeld in de munt, dan is het moeilijker om de koers te beïnvloeden. Maar volgens Tom Lee, de grote man van Fundstrat Global Advisors, moet de prijs dan flink omhoog.

Koers bitcoin moet naar $150.000 om geschikt te zijn voor ETF

Lee stelt tegen persbureau Bloomberg dat een ETF pas realistisch is bij een bitcoinprijs van meer dan 150.000 dollar. Dan moet de cryptomunt meer dan 17 keer zoveel waard worden ten opzichte van het huidige niveau van net geen 8.600 dollar.

Zelfs de immer optimistische Lee denkt dat dat nog wel even duurt. De mede-oprichter van Fundstrat voorspelde afgelopen zomer dat de bitcoin eind dit jaar richting de 20.000 dollar gaat.

"De SEC kan niet anders dan een ETF afwijzen, totdat de cryptomarkt in omvang toeneemt", zei Lee vrijdag tijdens een conferentie in Singapore. De marktwaarde van de bitcoin bedraagt nu zo'n 155 miljard dollar.

Volgens Lee is er "enorme vraag naar een ETF". Toch prijst hij de SEC voor zijn strenge optreden. De toezichthouder "lijkt misschien een obstakel", maar doet zijn best om beleggers te beschermen, aldus Lee. "Institutionele beleggers wagen zich niet aan cryptomunten als ze denken dat de SEC zijn werk niet goed doet."

Lees meer: